Europæisk erhvervstillid daler

Det tegner et tydeligt billede af en europæisk økonomi, der er ved at miste fart.

Lisette Rosenbeck ChristensenSeniorøkonomlrch@al-bank.dk38 48 47 60
Dansk eksport slår rekord

Nye tal viser, at er­hverv­stil­li­den i eurozonen falder for fjerde måned i træk i august. Det fremgår af dagens PMI-tal, hvor det samlede indeks falder til 49,2 i august fra 49,9 i juli. Der var ifølge Bloomberg ventet et fald til 49,0 så er­hverv­stil­li­den ligger omkring forventningen. Det betyder, at indekset for anden måned i træk ligger under 50, hvilket udtrykker økonomisk tilbagegang i forhold til måneden før.

Hos in­du­stri­virk­som­he­der­ne falder er­hverv­stil­li­den en lille smule til 49,7 i august, hvor der var ventet 49,0. I juli var in­du­stri­til­li­den på 49,8. I ser­vi­ce­virk­som­he­der falder er­hverv­stil­li­den til 50,2 i august, hvor der var ventet 50,5. I juli lød tilliden i ser­vi­ce­virk­som­he­der­ne på 51,2.

Europæisk erhvervstillid falder yderligere tilbage i august. Det tegner et tydeligt billede af en europæisk økonomi, der er ved at miste fart. De stigende el- og gaspriser og den generelt højere inflation bider på efterspørgslen i den europæiske økonomi. Hertil er usikkerheden forøget efter Ruslands invasion af Ukraine, frygten for en kold vinter og problemer i de internationale for­sy­nings­kæ­der er fortsat en hæmmende faktor for væksten.

Ser vi alene på Tyskland, som er Danmarks største landemæssige sam­han­dels­part­ner, så faldt er­hverv­stil­li­den også her i august til 47,6 fra 48,1 i juli. Det er det laveste niveau siden juni 2020, hvor den første bølge i COVID-pandemien stadig skvulpede indover landet. Det er dystre vækstudsigter for den energitunge tyske økonomi, som er presset af en kombination af høj inflation, stigende renter og den markant reducerede gasleverance fra Rusland. Vi så konsekvenserne for tysk økonomi i 2. kvartal, hvor landet oplevede stagnerende vækst.

Inflationen har senest ramt 8,9% i eurozonen, som er det højeste niveau i statistikkens historie, der går tilbage til 1991. Samtidig er ker­ne­in­f­la­tio­nen steget til 4,0%, som indikerer, at europæerne i øjeblikket mærker et bredere prispres. Det går hårdt ud over de europæiske forbrugere, som mister købekraft, og den ringere efterspørgsel påvirker virksomhederne negativt. Vi forventer en svær tid forude for europæisk økonomi. Særligt mod efteråret og vinteren, hvor der bliver større behov for energi, vil situationen blive stadig mere skrøbelig.

Dagens tal er i sidste ende et dårligt signal for dansk økonomi. Mere end 50% af den danske eksport går til den europæiske økonomi og beskæftiger op mod en halv million personer i Danmark. Med krig i Ukraine og for­bru­ger­pris­stig­nin­ger på det højeste siden 1980’erne er der risiko for, at den europæiske økonomi står overfor et tilbageslag, og det vil smitte af på den danske eksport.

PMI er et udtryk for den økonomiske aktivitet givet ved er­hverv­stil­li­den hos ind­købs­che­fer­nes vurdering af den økonomiske situation. En værdi over 50 indikerer økonomisk fremgang i forhold til måneden før, mens en værdi under 50 er en indikation om tilbagegang. Det er dog alene indikationer om den økonomiske aktivitet.

Relaterede artikler