ECB hæver renten til højeste siden 2008
Vi har ikke tidligere set dem hæve renten så kraftigt på så kort tid.
Den europæiske centralbank, ECB, hæver renten med 0,50 procentpoint. Dermed lyder indlånsrenten nu på 2,00%. Det er fjerde gang, ECB hæver renten siden sommer, hvor ECB i juli hævede for første gang i mere end 10 år.
De seneste to gange er renten hævet med 0,75 procentpoint, men med dagens renteforhøjelse sætter ECB tempoet en anelse ned. Inden renteforhøjelserne lå renten i rekordlave -0,50% og i dag rammer renten så sit højeste siden 2008.
ECB hæver renten til det højeste i 14 år. Med dagens renteforhøjelse skriver ECB historie med den kraftigste omgang af renteforhøjelser nogensinde set. Vi har ikke tidligere set dem hæve renten så kraftigt på så kort tid som det seneste halve år. Det er ekstreme tider, men det ligger i udmærket tråd med den tilsvarende ekstreme inflation, som ECB skal have styr på. Vi forventer, at ECB vil fortsætte med renteforhøjelserne i det nye år.
Inflationen faldt i eurozonen i november, men den er stadig tårnhøj og over 10%. Inflationen er omkring det højeste i 40 år og langt over målsætningen på 2%. Vi har alene set en enkelt måneds fald, og energipriserne er igen skudt i vejret, så ECB har alt andet en kontrol over inflationen. Det er ECBs primære opgave at få inflationen ned. Det gør de gør ved at hæve renten som i dag og dermed dæmpe efterspørgslen og prispresset i økonomien. Centralbanken har klart signaleret, at man vil bekæmpe inflationen, selvom det kan gøre vejen til en recession kortere.
Senere i dag hæver Nationalbanken renten. Med fastkurspolitikken er den danske Nationalbank tvunget til gå i fodsporene på ECB for at forsvare kronekursen. Vi ser en sandsynlighed for, at Nationalbanken ikke følger ECBs renteforhøjelse en-til-en. Der er uden tvivl overvejelser om at hæve renten med 0,40 procentpoint. I oktober så vi netop Nationalbanken give snor til ECB. Dengang hævede ECB med 0,75 procentpoint, hvor Nationalbanken alene fulgte med 0,60 procentpoint. Det skyldes, at kronen ligger til den stærke side, hvor en mindre renteforhøjelse vil lette presset på den styrkede krone. Nationalbanken vil dermed også minimere risikoen for senere at skulle finde en selvstændig rentenedsættelse op af hatten.
Op mod 200.000 danske boligejere med variabel rente på boliglånet har god grund til at holde med ECB og Nationalbankens renteforhøjelser i dag. Om mindre end to uger skal de have fastsat renten på deres lån, og her peger pilen kraftigt op. Så sent som i sommer oplevede boligejere med F-kort, at den negative rente på deres lån forsvandt. Og sidenhen er renten steget endnu mere, som vil ramme boligejerne ved årsskiftet med en stigning i renten på omkring 2 procentpoint. Renten på danskernes variabelt forrentede boliglån er i høj grad påvirket af renten hos ECB og Nationalbanken.