ECB fastholder rekordlav rente – danske boligejere skal dog spidse ører
Renteforhøjelser fra ECB rykket tættere på, og vi har allerede set renterne bevæge sig opad.
Den europæiske centralbank, ECB, har netop afsluttet deres rentemøde, og der er fuldstændig ro på renter og opkøbsprogrammer. ECB besluttede at fastholde den ledende rente på de aktuelle -0,50%. Der er dog god grund til at spidse ører, når Lagarde holder pressemøde kl. 14.30, hvor hun med stensikkerhed vil blive spurgt indtil eventuelle renteforhøjelser i 2022.
Samtidig holder banken fast i at lægge opkøbsprogrammet PEPP, som blev introduceret med coronapandemien, i graven til marts. Man vil dog blive ved med at geninvestere, når obligationerne i programmet udløber, til og med 2024. Hertil skrues der op for APP-opkøbene fra de nuværende 20 mia. euro til 40 mia. om måneden i 1. kvartal, 30 mia. euro i 2. kvartal og tilbage på de 20 mia. derfra. Så det er et yderst blidt farvel til PEPP.
Den lempelige pengepolitik fra ECB er med til at holde de danske boligrenter i kort snor. Dog er renteforhøjelser fra ECB rykket tættere på, og vi har allerede set renterne bevæge sig opad. Og det kan på sigt gøre det dyrere for boligejere med variabel rente. Der er allerede indpriset mere end 2 renteforhøjelser fra ECB i år.
De danske boligejere har god grund til at kaste et blik på, hvad der sker rundt omkring i alverdens centralbanker i disse tider. Kort og godt har det potentialet til at påvirke den rente, som boligejerne betaler på deres realkreditlån.
Boligejere med fastforrentede lån har allerede set renten stige det seneste års tid, hvor vi i dag står med en rente på 2% mod 0,5% for et år siden, og sandsynligheden for, at også boligejere med variabelt forrentede lån skal forberede sig på rentestigninger er steget.
Det seneste års rentestigning har stille og roligt gnavet bider af boligejernes nedkonverteringsmuligheder, og er sendt helt ud i mørket med det aktuelle renteniveau. Heldigvis har mange boligejere allerede slået til ved tidligere lejligheder og samlet set har boligejerne sparet milliarder af kroner ved de seneste års massive nedkonverteringsbølger. De boligejere kan så i stedet begynde de indledende overvejelser om en mulig opkonvertering – især hvis de tilhører den gruppe af boligejere, som fik fingrene i et 0,5%-lån til en høj kurs.
Den højere rente på et 30-årigt fastforrentet lån betyder, at det i dag er ca. 960 kr. dyrere i månedlig ydelse at låne 1 mio. kr. afdragsfrit i forhold til for 1 år siden. I dag kan man få et fastforrentet 2%-lån med afdragsfrihed til en kurs på 97,9, mens man for 1 år siden kunne få et 0,5% lån med afdragsfrihed til kurs 96,9. Det kan påvirke overvejende boligkøbere, som for nogens vedkommende ganske enkelt må se sig om efter en billigere bolig, da finansieringen er blevet dyrere.