Den amerikanske centralbank sætter tempoet ned
Det langsommere tempo sender et signal om, at man er på rette vej.
Den amerikanske centralbank hæver renten med 0,50 procentpoint. Det betyder, at renten nu er på 4,25%-4,50% hvor den ikke har været siden 2007. Til sammenligning var renten rekordlav på 0%-0,25% i begyndelsen af året. Men i marts begyndte den amerikanske centralbank, FED, at hæve renten i marts for at få kontrol med den højeste inflation i 40 år.
Det er i høj grad værd at bemærke, at dagens renteforhøjelse er mindre end til de sidste fire rentemøder. Der er derfor tale om noget af et skifte i stramningen af pengepolitikken. Til de seneste fire rentemøder er renten hævet med 0,75 procentpoint, hvilket er de kraftigste enkeltstående renteforhøjelser siden 1990’erne.
Den amerikanske centralbank strammer fortsat grebet om økonomien, men det sker i et langsommere tempo. Det langsommere tempo sender et signal om, at man er på rette vej. Renteforhøjelserne er kommet som perler på en snor gennem 2022, hvor renten i begyndelsen af året var på det laveste nogensinde. Og i dag rammer renten så det højeste i 15 år. Den meget kraftige stramning i pengepolitikken sætter en tyk streg under den ekstreme situation i 2022 med en inflation på det højeste i 40 år.
Inflationen er faldet de seneste fem måneder i træk og lyder nu på 7,1%. I sommers toppede inflationen på 9%. Men selvom FED finder tryghed i, at inflationen har vendt, så består utrygheden i, hvor hurtigt den vender tilbage til målsætningen omkring de 2%.
Arbejdsmarkedet i USA er fortsat tempofyldt, og det har den amerikanske centralbank fuldt fokus på. Med en fortsat høj jobvækst, tæt på laveste ledighed i 50 år og årlige lønstigninger på den gode side af 5%, er risikoen at inflationen bider sig fast på et for højt niveau over en længere periode. Derfor ser vi stadig den amerikanske centralbank hæve renten, dels for at få bugt med den aktuelt høje inflation, dels for at sætte tempoet ned økonomien, som på sigt vil hindre en for høj inflation over en for lang periode.
Danske boligejere har god grund til at kaste opmærksomheden mod den amerikanske centralbank. De højere amerikanske renter smitter af på de danske, og det har også været medvirkende til at sende de danske boligrenter i vejret. Renten på et fastforrentet lån er på 5%, hvor den var 2% i begyndelsen af året. Det er en meget kraftig rentestigning, som lige nu giver modvind til det danske boligmarked.