372.000 nye jobs i USA
Den aktuelle lønvækst er til den klart høje side, og det er med til at lægge pres på den amerikanske centralbank, som allerede har indledt en massiv stribe af renteforhøjelser for at inflationen.
Beskæftigelsen i USA steg med 372.000 personer udenfor landbruget i juni. Det er mere end forventet, hvor der alene var ventet 268.000. De seneste fire måneder har fremgangen i beskæftigelsen ligget i underkanten af 400.000. Det er en nedgang i forhold til tidligere, men stadig højt. Og selvom tempoet er droslet ned, så ændrer det imidlertid ikke ved, at beskæftigelsen er steget 18 måneder i træk.
Ledigheden lyder uændret på 3,6%. Dermed er ledigheden millimetertæt på at ramme det samme som før coronakrisen, som også er det laveste siden 1969. I begyndelsen af coronakrisen var ledigheden oppe og ramme svimlende 14,7%.
Beskæftigelsen overrasker. Og ledigheden er samtidig snublende tæt på at være tilbage på det laveste i mere end 50 år. Og det kan sagtens ske over de kommende måneder. Det er helt vildt spektakulært blot to år efter ledigheden bragede op i det højeste siden 1930’erne. Det amerikanske arbejdsmarked bliver ved at bevæge sig frem. Det sker i et stadig langsommere tempo, men fremgangen er stædig og stabil.
Lønningerne er steget 5,1% i forhold til for et år siden. Det er en spids højere end ventet. Lønningerne tiltrækker i øjeblikket ekstra stor opmærksomhed, da den høje inflation er et stort omdrejningspunkt. Et tiltagende lønpres kan puste til den i forvejen høje inflation. Den aktuelle lønvækst er til den klart høje side, og det er med til at lægge pres på den amerikanske centralbank, som allerede har indledt en massiv stribe af renteforhøjelser for at inflationen.
Der er lagt i kakkelovnen til fortsatte renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank. Ledigheden er den laveste i 50 år og inflationen den højeste i 40 år. For omkring tre uger siden leverede centralbanken den største renteforhøjelse siden 1994. Og om mindre end tre uger kommer de til at gentage handlingen.
Dagens tal påvirker også Danmark og danskerne på flere måder. Fremgangen i amerikansk økonomi er positivt for dansk eksport, som er vokset til USA og beskæftiger omkring 100.000 danske arbejdspladser i dag. Så når det går godt i USA, smitter det positivt af på Danmark. Også de danske boligejere har alt mulig grund til at rette opmærksomheden mod USA. De massive renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank påvirker også renterne herhjemme. Renten på et fastforrentet lån er i dag over 4% og var ved årsskiftet på 2%. For yderligere et år tilbage var renten helt nede i 0,5%. Og den amerikanske centralbank spiller en ikke uvæsentlig rolle i det.