Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Rekordfå langtidsledige personer

Rekordfå langtidsledige personer

1. februar 2023
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at antallet af langtidsledige personer i Danmark falder til 12.286 personer i december. Det er et fald på mere end 700 i forhold til november. Det betyder, at langtidsledigheden i dag er rekordlav. Langtidsledige er defineret ved, at man har været ledig i mindst 80% af tiden indenfor de seneste 12 måneder.

Antallet af langtidsledige personer er faldet i de seneste 20 måneder i træk, når vi tager højde for sæson. Over hele denne periode er langtidsledigheden faldet med i alt 31.000 personer.

Langtidsledigheden er rekordlav. Det er en fremragende nyhed. Mange af dem længst væk fra arbejdsmarkedet er kommet i arbejde. Det er glædeligt nyt i en tid, hvor den danske økonomi er ramt af udfordringer. Udfordringerne vil dog indhente arbejdsmarkedet, og vi kan desværre ikke forvente, at langtidsledigheden vil fortsætte samme fald igennem 2023.

Danmark blev i 2022 ramt af økonomisk opbremsning. Inflationen ramte i efteråret sit højeste i 40 år, og sendte samtidigt forbrugertilliden i kulkælderen. Modvinden er nu ved at indhente arbejdsmarkedet, som typisk bliver ramt med forsinkelse. Senest så vi, at ledigheden i december steg for tredje måned i træk. Det skal dog huskes på, at ledigheden kommer fra det laveste niveau i 14 år, og ledighedsprocenten på 2,7% fortsat er meget lav historisk set.

Vi forventer, at arbejdsmarkedet vil møde tilbagegang i 2023. Færre virksomheder melder om mangel på arbejdskraft, og antallet af stillingsopslag faldt med knap en fjerdedel fra 2021 til 2022. Det vil få ledigheden til at fortsætte stigningen, og beskæftigelsen til at falde. Det vil også gå ud over langtidsledigheden som risikerer at stige igen i løbet af 2023.