Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Producentpriserne falder

Producentpriserne falder

15. februar 2023
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at producentprisindekset for varer faldt i januar med -1% i forhold til december. Dermed et producentpriserne faldet i 4 ud af de seneste 5 måneder.

Den årlige stigning i producentpriserne er dykket massivt det seneste halve år. I januar lå producentpriserne 10,5% højere i forhold til året før. For en måned siden lød det samme opgørelse på knap 10,6%. Selvom det alene er et meget lille fald den seneste måned, så har stigningen i producentpriserne mistet højde gennem det seneste halve år. Tilbage i august lå stigningen i producentpriserne på rekordhøje 38%.

Producentpriserne mister højde. Det er meget positivt for både virksomheder og forbrugere. Virksomhedernes omkostningspres letter, og samtidig bliver prisstigninger overfor forbrugerne mindre sandsynlige. Selvom de danske forbrugere fortsat oplever et prispres, så er udviklingen i producentpriserne med til at definere, at inflationen har nået toppen.

Der eksisterer dog fortsat et efterslæb i virksomheder, som forventer at hæve priserne. I detailhandlen er det fortsat næsten halvdelen af virksomhederne, som forventer at hæve priserne over de kommende tre måneder. Og for de virksomheder, som handler med fødevarer, er det næsten 70%. I industrien forventer 36% at hæve priserne de næste tre måneder, og 18% i servicevirksomhederne.

Prispresset er stadig til stede overfor danskerne, selvom det løjer af. I januar faldt inflationen for tredje måned i træk til 7,7%. Det sker, efter inflationen ramt det højeste i 40 år med mere end 10% i oktober. Prisstigningerne har gjort det omkring godt 35.000 kr. dyrere for en gennemsnitlig dansk børnefamilie i årligt forbrug.

Den årlige stigning i producentpriserne er især båret af højere råvarepriser. Råstofindvindingen er steget med 57%. Fremstilling, som har den største vægt i producentpriserne er steget 9% sammenlignet med for et år siden. Omvendt ligger energiforsyningen en smule lavere end for et år siden med et fald på -4%.

Producentprisindekset viser udviklingen i priserne i de varer, som danske producentvirksomheder sælger til andre virksomheder. Producentpriserne er en sammensætning af det, som sælges henholdsvis på det danske marked (hjemmemarkedet) og det udenlandske marked (eksportmarkedet).