Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Ledigheden stiger

Ledigheden stiger

6. januar 2023
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at ledigheden steg med 1.216 personer i november, når der tages højde for sæson. De nye ledighedstal læner sig dermed op ad ledighedsindikatoren, som i første ombæring viste en stigning i ledigheden på 1.800 personer i november. Der er i alt 77.300 ledige i Danmark.

Det er anden måned i træk, at ledigheden stiger, hvor den samlet er steget med knap 1.400 personer. I de foregående to måneder faldt ledigheden imidlertid med 2.300 personer, så i det lys er dagens stigning stadig forholdsvis beskeden. Ledighedsprocenten er samtidig uændret på 2,6% og holder sig tæt på det laveste siden 2008. Før coronakrisen var ledigheden på 3,6% og toppede undervejs på 5,5%.

Øv, flere melder sig igen ledige. Det er altid brandærgerligt, når flere melder sig i ledighedskøen, og det er tilmed også blevet en anelse uvant. Vi har gennem de seneste ti år vænnet os til, at ledigheden som oftest falder. Men nye tider er på vej, og vi forventer, at ledigheden vil pege op over det kommende år. Det er dog endnu for tidligt at kalde det her for vendingen på arbejdsmarkedet, men det er bestemt ikke et urealistisk scenarie. Dagens stigende ledighedstal skal vi samtidig se i lyset af, at vi stadig står med noget nær den laveste ledighed i 14 år.

Modvind har ramt den danske økonomi med fuld kraft. Inflationen nåede i efteråret op på det højeste i 40 år, som trækker købekraft ud af forbrugerne. Reallønnen er sendt ned med mere end 5%, og det ses tydeligt afspejlet i den lave forbrugertillid. Det vil ramme privatforbruget, som står for næsten halvdelen af dansk økonomi. Samtidig er erhvervstilliden dalet, renterne er skudt i vejret og boligmarkedet er på mærkbar tilbagegang.

Der er typisk en forsinkelse fra økonomisk afmatning, til det rammer arbejdsmarkedet. Beskæftigelsen slår stadig nye rekorder, men vi forventer, at arbejdsmarkedet ikke kan blive ved med at holde stand. Det vidner dagens stigende ledighed også om. Vi forventer, at ledigheden vil stige og beskæftigelsen falde gennem 2023.