Inflationen falder for fjerde måned i streg

Det er dog svært at finde det helt store hurraråb frem.

Danmark har de højeste forbrugerpriser i EU

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen herhjemme lyder på 8,3% mod 8,4% i januar. Tilbage i oktober lød inflationen på 11,4%. I EU-landene ligger inflationen i gennemsnit på 9,9% og 8,5% i eurozonen. Inflationen er opgjort ved det EU-harmoniserede for­bru­ger­pri­sin­deks, som kan sammenlignes mellem EU-landene. Tallet er forskelligt fra Danmarks Statistiks eget for­bru­ger­pri­sin­deks, som senest lå på 7,6%, men den nedadgående retning er den samme.

Den fortsat faldende inflation er dog ikke en rose uden torne. Dels er faldet i februar yderst begrænset. Og samtidig er det underliggende prispres fortsat til stede, når vi ser på ker­ne­in­f­la­tio­nen, som er fratrukket energi og en række af fødevarer. Ker­ne­in­f­la­tio­nen stiger i februar til 7,5% fra 7,3% i januar. Den høje kerneinflation viser, at det er et bredt udsnit af danskernes forbrug, som er ramt af prisstigninger.

Inflationen fortsætter med at bøje af. Det er dog svært at finde det helt store hurraråb frem, da faldet aktuelt sker i et meget afdæmpet tempo. Vi har endnu til gode at se det underliggende prispres aftage. Den skyhøje inflation har ramt danskernes privatøkonomi hårdt, og gjort dagligdagen væsentligt dyrere.

Vi forventer, at inflationen vil falde gennem 2023, hvor en del faktorer vil bidrage til at trække ned. El- og gaspriserne er faldet markant siden sensommerens vilde højder. Samtidig er de globale fødevare- og råvarepriser samt fragtrater faldet, og det kan lette prispresset hos danskerne. Hertil vil inflationen spise sig selv op med tiden. Det skyldes, at inflationen måles ved priserne i dag i forhold til for et år siden. Derfor vil de kraftige prisstigninger fra sidste år løbende falde ud af in­f­la­tions­op­gø­rel­sen i takt med, at vi bevæger vi os gennem året.

Der kan dog også gemme sig overraskelser på inflationens vej ned fra tinderne. Energipriserne har svinget en del rundt, og det kan ikke udelukkes, at de kan få en periode med pil op igen. I tillæg forventer mange virksomheder fortsat at hæve priserne i den kommende tid. Det gælder godt halvdelen af detailhandelen og godt 70% af butikkerne, som handler med fødevarer.

Relaterede artikler