Inflationen falder for anden måned i træk

Den dalende inflation vækker utvivlsomt lidt glæde og lettelse hos mange danskere.

Næsten 70% af dagligvarebutikkerne vil hæve priserne

Netop of­fent­lig­gjor­te fra Danmarks statistik viser, at inflationen falder til 8,7% i december fra 8,9% i november. Det er anden måned i træk, at inflationen daler. Faldet kommer efter, at inflationen i oktober ramte det højeste i 40 år med 10,1%. Inflationen er dog fortsat ekstremt høj og var for blot et år siden på 3,1%.

Det er en vanvittig stor lettelse at se inflationen falde igen. Danskerne har stået overfor den højeste inflation i 40 år, og det har allerede gravet dybt i danskernes pengepunge. Den dalende inflation vækker utvivlsomt lidt glæde og lettelse hos mange danskere. Pris­stig­nin­ger­ne har gjort det omkring 40.000 kr. dyrere for en gennemsnitlig dansk børnefamilie i årligt forbrug.

Priserne faldt fra november til december. Det månedlige prisfald skyldes især lavere priser på elektricitet, benzin, diesel og fødevarer. Ser vi dog på inflationen over det seneste år, så er det også energi samt fødevarer, der har lagt et massivt pres på de danske hus­hold­nings­bud­get­ter.

Inflation vil fortsætte med at falde gennem 2023. Adskillige underliggende elementer vil trække ned. De globale fødevarepriser er faldet de seneste ni måneder med 17% og er i dag lavere end for et år siden. Det kan lette prispresset i indkøbskurven. Også fragtrater og råvarepriser har peget ned, samt energipriserne har forladt de tårnhøje niveauer. Sidst men ikke mindst vil inflationen æde sig selv i takt med, at vi bevæger vi os gennem sidste års prisstigninger måned for måned. Det skyldes, at inflation er priser i dag i forhold til for et år siden, og derved vil sidste års prisstigninger løbende falde ud af målingen.

Der er dog en række jokere i spil. Energipriserne er i massiv grad med til at definere retningen, og det er på ingen måde usandsynligt, at de kan stige igen. Energipriserne har vist voldsomme udsving, og det er for tidligt at se sig fri for nye udsving. Hertil forventer fortsat mange virksomheder at hæve priserne overfor danskerne den kommende tid. Kontrakter med leverandører kan desuden have gjort, at priserne først reguleres op med forsinkelse, og det kan fastholde prispresset for danskerne i en periode.

Den høje inflation presser pri­vat­for­bru­get. For­bru­ger­til­li­den er sendt i kulkælderen, og vi forventer at gå ind i en tid, hvor forbrugerne vil være tvunget til at sætte forbruget ned. Vi har allerede set pri­vat­for­bru­get vige. Pri­vat­for­bru­get står for næsten halvdelen af dansk økonomi, så det er også noget, som vil ramme bredt i dansk økonomi.

Relaterede artikler