Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Fald i eksporten i januar

Fald i eksporten i januar

13. marts 2023
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at Danmark eksporterede for 150 mia. kr. i januar. Det er et stort fald på 5,6% i forhold til i december, når der tages højde for sæson. Eksporten er samlet gået tilbage med 14% siden august, hvor den er faldet i fire ud af fem måneder.

Eksporten bliver ved med at falde. Det er dog ikke katastrofalt. Eksporten er stadig høj, og faldet kommer ovenpå en vild optur. Så sent som i 2022 slog eksporten ny rekord. Eksporten har stor betydning for den danske økonomi og beskæftiger op mod 1 mio. arbejdspladser i Danmark.

Eksporten var på flyvetur i 2022, hvor vi samlet eksporterede for 1.932 mia. kr. Det er en stigning på 30% i forhold til 2021. En del af ændringer i eksporten skyldes dog priserne på det, som vi eksporterer. Og det bidrager både til de kraftige stigninger for et år siden og til det efterfølgende fald. Udenrigshandlen gøres som oftest op i løbende priser, og det puster gevaldigt til eksporttallene.

Korrigerer vi for prisudviklingen, så voksede vareeksporten målt i mængder med 1% i januar sammenlignet med december. Ser vi på hele 2022 i forhold til 2021, så voksede vareeksporten med 3% målt i mængder. Så der er stadig tale om fremgang sidste år, når vi korrigerer for prisudviklingen, men slet ikke i samme store format, som når vi anskuer eksporten i den løbende kroneværdi.

Eksporten kan stå overfor en mere tumultarisk periode. Udsigterne er blevet slørede med globale økonomiske udfordringer præget af høj inflation, massive pengepolitiske stramninger og krig i Ukraine. Det tynger det internationale økonomiske billede, også selvom vi endnu ikke har set et større økonomisk slag. Dansk eksport er mindre konjunkturfølsomt med stort fokus på medicin og vindmøller, men omvendt heller ikke afskærmet overfor ændringer i den globale økonomi.