Eksporten falder for fjerde måned i træk

Der er dog flere plastre på såret i de nye tal.

Udlandet og forbrugerne trak dansk økonomi ud i historisk dyk på 6,9 procent

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at Danmark eksporterede for 155 mia. kr. i november. Det er et fald på 3% i forhold til i november, når der tages højde for sæson. Det er nu fjerde måned i træk med fald i eksporten. I den periode er den danske eksport samlet gået tilbage med 11%.

Eksporten sluttede sløjt af i 2022 med fald. Der er dog flere plastre på såret i de nye tal. Vareeksporten formåede faktisk at vokse i den sidste del af året, og samtidig står 2022 som helhed tilbage som et flot år for eksporten. Eksporten har stor betydning for en økonomi som den danske, der er defineret ved at være åben og lille i den globale verden. Eksporten beskæftiger op mod 1 mio. arbejdspladser i Danmark, og ændringer i den globale økonomi kan give ret så bred en gen­nem­slags­kraft i dansk økonomi.

I den første store del af 2022 var eksporten på noget af en flyvetur og slog rekord så sent som i august. I alt eksporterede vi for 1.916 mia. kr. i 2022. Det er en stigning på 29% i forhold til 2021. Det er en meget markant fremgang.

En del af den store fremgang i eksporten sidste år skyldes imidlertid højere priser på det, som vi eksporterer. Uden­rigs­hand­len gøres således oftest op i løbende priser, og det puster derfor eksporttallene gevaldigt op. Korrigerer vi for pris­ud­vik­lin­gen, så går en del af begejstringen af. Sammenlignet med 2021 er vareeksporten målt i mængder alene øget med 4%. Stadig fremgang, men slet ikke så stor som fremgange på næsten 30% målt i løbende kroneværdi.

Eksporten går ind i en mere tumultarisk periode. Det vidner de seneste fire måneders tilbagegang om. Udsigterne er blevet slørede med globale økonomiske udfordringer præget af høj inflation, massive pengepolitiske stramninger og krig i Ukraine. Det tynger det internationale økonomiske billede, også selvom vi endnu ikke har set et større økonomisk slag. Dansk eksport er mindre konjunk­tur­føl­somt med stort fokus på medicin og vindmøller, men omvendt heller ikke afskærmet overfor ændringer i den globale økonomi.

Relaterede artikler