Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Mangel på arbejdskraft og materialer fortsætter i marts

Mangel på arbejdskraft og materialer fortsætter i marts

30. marts 2022
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at manglen på arbejdskraft og materialer fortsætter i årets første forårsmåned. I marts melder 42% af industrivirksomhederne om mangel på arbejdskraft. I byggeriet er det 43% og i servicevirksomhederne 42%, som melder om mangel på arbejdskraft. Mangel på materialer er samtidig ganske udpræget i industrien og i byggeriet. I industrien er meldingen fra 43% af virksomhederne, at de mangler materialer, udstyr eller lokaler, mens det er 25% af byggevirksomhederne.

Der er tale om en ganske betydelig andel af virksomhederne, som mangler hænder og melder om mangel på materialer i årets første forårsmåned. Det er en tendens, som byggede sig op i sidste del af 2021 og altså nu strækker sig ind i foråret 2022. Begrænsningerne i produktionen bider på økonomiens potentiale og kan isoleret set være med til at trække tempo ud af økonomien her og nu.

Virksomhedernes mangel på arbejdskraft og materialer kan desuden resultere i højere priser for danskerne. Begrænsningerne har nu eksisteret over en længere periode, og dertil er energi- og råvarepriserne steget yderligere mærkbart den seneste måned efter Ruslands invasion af Ukraine og Vestens modsvarende sanktioner. Det har gjort det dyrere at drive virksomhed, som langsomt kan sætte sig i bredere prisstigninger til danskerne. Inflationen har allerede ramt det højeste i hele 33 år, men vi har formentlig ikke set toppen endnu.

Der er i dag også kommet nye tal for erhvervstilliden, som er omtrent uændret i marts på 110,5 fra 110,3 måneden før. Dermed ligger erhvervstilliden fortsat pænt til og højere end før coronakrisen begyndte og ligeledes højere end i marts sidste år. Og det er på trods af de yderligere stigende omkostninger og den forøgede usikkerhed, der er kommet i kølvandet på krigen i Ukraine. Udviklingen afspejler, at danske virksomheder generelt står stærk og er kommet godt ud på den anden side af vinterens coronabølge.