Forsvar af kronen for 22 mia. kr.

Nationalbanken svækker kronen ved at sælge danske kroner og købe udenlandsk valuta.

ECB fastholder renten – holder døren pivåben for fortsat lave renter for danske boligejere

Netop of­fent­lig­gjor­te tal viser, at Nationalbanken intervenerede i va­luta­mar­ke­der­ne for 22,3 mia. kr. i oktober. Det har de gjort for at forsvare kronen, der ligger til den styrkede side overfor euroen. Nationalbanken svækker kronen ved at sælger danske krone og købe udenlandsk valuta. Det er nu anden måned i træk med interventioner fra Nationalbanken.

Nationalbanken hiver tungt skyts frem i forsvaret af kronen. I sidste uge hævede renten mindre end ECB og har nu interveneret for mere end 45 mia. kr. på to måneder. Alt sammen med det ene formål at svække kronen. Forsvaret har helt berettiget også svækket kronen, som kan trække vejret lidt igen. Kronen ligger dog stadig til den styrkede side, men det er ganske givet ro på gangene hos Nationalbanken nu.

Årsagen til det store forsvar af kronen er fast­kur­spo­li­tik­ken. Fast­kur­spo­li­tik­ken holder tilmed 40 års jubilæum i denne tid, så det aktuelle forsvar af kronen markerer nærmest forpligtelsen for fast­kur­spo­li­tik­ken. Paritetskursen i fast­kur­spo­li­tik­ken er omkring 7,46. Kronen handler lige nu i 7,44.

I sidste uge hævede den europæiske centralbank, ECB, renten med 0,75 procentpoint. Nationalbanken hævede efterfølgende også renten, men ren­te­for­hø­jel­sen fra Nationalbanken var mindre end den hos ECB. Nationalbanken valgte alene at hæve med 0,60 procentpoint. Renten hos Nationalbanken er nu på 1,25%, mens den er 1,50% hos ECB. Renten peger fortsat op for både ECB og Nationalbanken. Den næste ren­te­for­hø­jel­se ligger og lurer til december, hvor vi forventer, at både ECB og Nationalbanken hæver med 0,75 procentpoint.

Mange danskere mærker de stigende renter meget direkte. Især boligejere med variabel rente er ramte af ren­te­for­hø­jel­ser­ne. Tidligere på året forsvandt de negative renter for boligejerne, og mange danskere står overfor en endnu højere rente til nytår, som i mange tilfælde kan betyde flere tusinde kroner i ekstra månedlig ydelse. Op mod 250.000 danske boligejere står overfor at få ny rente på deres variabelt forrentede boliglån over det kommende år. Samtidig oplever mange ikke længere at have en negativ rente på deres bankkonto.

Relaterede artikler