Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Færrest langtidsledige i 13 år

Færrest langtidsledige i 13 år

1. august 2022
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Jobindsats viser, at antallet af langtidsledige personer falder for 14. måned i træk, når vi tager højde for sæson. I juni skrumpede køen af langtidsledige med knap 1.200 personer. Langtidsledige er her defineret ved, at man har været ledig i mindst 80% af tiden indenfor de seneste 12 måneder.

Med det seneste fald er langtidsledigheden nu nede på 16.373 personer i Danmark. Det er det det laveste siden 2009. Vi skal ikke andet end tilbage til foråret sidste år, hvor coronakrisen havde sendt langtidsledigheden op over 42.000 personer. Det er dermed tale om et gedigent fald på blot lidt over et år.

Det er ekstremt glædeligt, at langtidsledigheden bliver ved med at dale. Kort og godt en fremragende nyhed. Mange af dem, som er længst væk fra arbejdsmarkedet, er simpelthen kommet ind på arbejdsmarkedet igen. Det er først og fremmest godt for den enkelte, som i en længere periode har været væk fra arbejdsmarkedet og også godt for dansk økonomi, hvor det bidrager til at imødekomme noget af det pres på arbejdsmarkedet med meldinger om mangel på arbejdskraft.

Den generelle ledighed er omvendt steget de seneste måneder. En del af en stigning er dog drevet af, at ukrainere melder sig på det danske arbejdsmarked, hvor visse ender direkte i ledighedsstatistikken til at begynde med. Derfor er langtidsledigheden i øjeblikket en glimrende indikator på, at der fortsat er godt gang i det danske arbejdsmarked.

Beskæftigelsen slår den ene rekord efter den anden. I 16 måneder i streg er beskæftigelsen steget med i alt imponerende 192.000 personer, og det har også sendt mange langtidsledige i arbejde. Dansk økonomi står dog overfor en anden virkelighed nu. Prisstigninger bider på forbrugernes pengepunge og virksomhedernes budgetter. Samtidig er usikkerheden skruet i vejret med Ruslands invasion af Ukraine, som kan presse eksporten og investeringerne. Det kan også ramme arbejdsmarkedet, og vi forventer, at efterspørgslen efter arbejdskraft damper af. Faldet i langtidsledigheden vil bremse markant op og risikerer også at stige for en periode.