Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Nationalbanken på banen igen efter svækket krone

Nationalbanken på banen igen efter svækket krone

4. december 2019
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal viser, at Nationalbanken intervenerede igen i november og solgte valuta for 1,2 mia. kr. for at købe kroner. Det er tre gange så meget som i oktober og er nu anden måned i træk, hvor Nationalbanken intervenerer. I oktober solgte Nationalbanken valuta for 0,4 mia. kr. i forbindelse med interventioner.

Der er endnu tale om nogle lidt mindre interventioner af slagsen, men ikke desto mindre er Nationalbanken på banen for at forsvare den svækkede kronekurs. Og det er fuldt ud forståeligt. Kronen handler i øjeblikket tæt på det svageste niveau i mere end 18 år, som har varet november ud og fortsat ind i julemåneden. Det kommer derfor heller ikke som en kæmpe overraskelse for mig, at det har fået Nationalbanken op af stolen.

Til sammenligning lød interventionerne på 1,9 mia. og 11,6 mia. i januar og december, hvor kronen også var svækket overfor euroen – tilmed med en mindre svækkelse end tilfældet er i dag.

Den danske krone er gradvist blevet svækket overfor euroen, efter ECB i september sænkede renten med 10 bp. Nationalbanken fulgte ellers med ECB med en tilsvarende rentesænkning, men ECB tilføjede differentierede rentesatser, som friholder en del af bankernes indlån mod negativ rente. Det fungerer i realiteten som en implicit renteforhøjelse. Med andre har Nationalbankens rentesænkning alt andet lige været mere markant end ECBs, hvorfor kronen er svækket overfor kronen.

Siden begyndelsen af november har kronekursen været nogenlunde stabil, men på et svækket niveau, som altså er fastholdt og dermed også behovet for et forsvar. Selv genstart af ECBs opkøbsprogram ved starten af november, som i sig selv er en lempelse, har ikke formået at give den tiltrængte luft for kronen.

Der er potentiale for, at Nationalbanken endnu ikke er færdige, hvor kronen indtil videre fortsætter de lave niveau. De vil fortsat vil vise deres tilstedeværelse på markedet, og en selvstændig renteforhøjelse fra Nationalbanken og en indsnævring af rentespændet overfor ECB er rykket et lille skridt nærmere efter de seneste måneders vedvarende svækkelse.

Lave boligrenter en rum tid endnu

I et større perspektiv ændrer kronesvækkelsen og dagens offentliggjorte interventionstal ikke en pind på det ekstreme lavrentemiljø, som boligejerne i øjeblikket står i. Og det gør en fremtidig potentielt selvstændig renteforhøjelse fra Nationalbanken heller ikke. Vi forventer herudover, at der vil være fuldstændig ro på rentesiden fra europæiske centralbank til rentemødet i december og ind i 2020. Skærer vi ind til benet, så står danske boligejere fortsat overfor lave renter i en rum tid endnu.