Producentpriserne steg en smule

Men det her er helt små stigninger, og producentpriserne befinder sig fortsat en smule lavere, end hvor de var for et år siden.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at pro­du­cent­pri­ser­ne steg med 0,8% i april i forhold til marts. Stigningen er dog ganske lille, og sammenligner vi med samme tid sidste år, så er pro­du­cent­pri­ser­ne 0,9% lavere i dag.

Om­kost­nings­pres­set for virksomhederne tikkede en smule til i april, hvor det samlede pro­du­cent­pri­sin­deks steg for første gang i tre måneder. Men det her er helt små stigninger, og pro­du­cent­pri­ser­ne befinder sig fortsat en smule lavere, end hvor de var for et år siden. Så der er absolut ikke tale om noget kritisk i dagens tal. Sammenlignet med toppen for knap to år siden er pro­du­cent­pri­ser­ne i dag 8% lavere.

Tilbage i august 2022 toppede pro­du­cent­pri­ser­ne med en årlig vækstrate på vanvittige 38%. Pro­du­cent­pri­ser­ne er heldigvis faldet mere til ro siden da, og er i dag 8% lavere, end da de toppede. Det lidt lavere pro­du­cent­pri­ser har også smittet af på forbrugernes inflation, som senest er målt til mindre end 1%. Til sammenligning toppede inflationen på mere end 10% i efteråret 2022.

Selvom virk­som­he­der­nes om­kost­nings­af­pres aftager, så er der tale om små skridt i den rigtige retning. Sammenligner vi med for bare tre år siden, er pro­du­cent­pri­ser­ne i dag hele 38% højere. Det kan mærkes hos virksomhederne, og har både bidraget til den højeste inflation i mere end 40 år, og at 2023 bød på det højeste antal konkurser i 13 år.

Pro­du­cent­pri­sin­dek­set viser udviklingen i priserne på de varer, som danske pro­du­centvirk­som­he­der sælger til andre virksomheder. Pro­du­cent­pri­ser­ne er en sammensætning af det, som sælges henholdsvis på det danske marked (hjemmemarkedet) og det udenlandske marked (eks­port­mar­ke­det).

Relaterede artikler