Lavere fødevarepriser kan være på vej
Danskerne er sluppet lidt billigere ved indkøbsturen. Prisfaldet kan endda fortsætte en tid endnu.
Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at 56% af virksomhederne i detailhandlen med fødevarer forventer at sænke deres priser i løbet af de næste tre måneder. For detailhandlen som helhed er der tale om 26% af virksomhederne.
Danskerne er sluppet lidt billigere, når indkøbsturen er afsluttet ved kassebåndet. I sensommeren og ind i efteråret er fødevarepriserne faldet med lidt mere end 3%, så lidt prisfald er det blevet til ovenpå de enorme prishop, som danskerne stod model til særligt sidste år. Det er tilmed glædeligt, at priserne på det øvrige forbrug ovenikøbet stiger med langt mindre hast end tidligere. Prisfaldet kan endda fortsætte en tid endnu. Over halvdelen af virksomheder i fødevarehandlen forventer nemlig at sænke priserne yderligere.
Andelen af virksomheder i fødevarehandlen, som forventer at sænke priserne, har ligget på et højt niveau siden i sommers. Således har i gennemsnit 47% af virksomhederne i fødevarehandlen forventet at sænke deres priser de seneste 9 måneder. I perioden forinden lå andelen stort set på 0%. Fødevarepriserne er da også faldet i de seneste måneder, og ifølge forbrugerprisindekset ligger fødevarepriserne 3,3% lavere i dag end ved toppen i juli sidste år.
De lavere priser på fødevarer kan blandt andet skyldes, at de globale fødevarepriser er faldet med mere end 25% siden toppen for snart 2 år siden. I tillæg er omkostningspresset for fødevarevirksomhederne også aftaget en smule. Producentprisindekset for fremstilling af fødevarer er faldet med næsten 2% siden i sommers.
I foråret sidste år forventede op imod 80% af virksomhederne i fødevarehandlen at hæve deres priser. Fødevarepriserne er da også 20% højere i dag end for 2 år siden. Der står vi diametralt modsat i dag, hvor blot 2% af virksomhederne i fødevarehandlen forventer at hæve priserne.