Producentpriserne lavere end for et år siden
Prispresset letter betydeligt for de danske virksomheder. Efter en gedigen flyvetur siden 2021 er priserne i dag lavere end for et år siden for virksomhederne.
Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at producentprisindekset for varer var stort set uændrede i juni i forhold til maj. Priserne steg med sølle 0,1% for måneden, hvilket er så godt en usynlig prisstigning. I løbet af de seneste 10 måneder er producentpriserne samtidig faldet i af 7 månederne.
Sammenlignet med for et år siden ligger producentpriserne -2,3% lavere i dag. Det er det største årlige fald i producentpriserne siden november 2020. Tilbage i august, da producentpriserne toppede, lå stigningen i svimlende 38%.
Prispresset letter betydeligt for de danske virksomheder. Efter en gedigen flyvetur siden 2021 er priserne i dag lavere end for et år siden for virksomhederne. Det er meget glædeligt. Virksomhederne oplever et roligere omkostningspres, og danskerne kan lægge frygten for nye galopperende priser lidt til side.
Tendensen i producentpriserne har siden september været klar, hvor producentpriserne er faldet i 7 ud af de seneste 10 måneder. Men selvom priserne peger ned, så kommer de fra et meget højt niveau, efter omkostningspresset begyndte at tage fart allerede i midten af 2021. Det betyder, at producentpriserne fortsat er markant højere end for blot to år siden. I forhold til samme måned i 2021 er producentpriserne i dag 32% højere.
Dagens tal er gode nyheder for danskerne bredt set, da producentpriserne smitter af på forbrugerpriserne med en vis forsinkelse. I detailhandlen forventer færre end 20% af virksomhederne at hæve priserne i de kommende tre måneder, og samtidig forventer omtrent lige så mange sænke dem. Det er en væsentlig forskel i forhold til tidligere, hvor 60% forventede at hæve priserne for omkring et år siden. Ser vi specifikt på fødevarer, er de globale fødevarepriser faldet i 14 ud af de seneste 15 måneder, og hele 45% af de danske fødevarebutikker forventer at sænke priserne de kommende tre måneder.
Virksomhederne har været voldsomt pressede af de høje priser. Konkurserne ligger på det højeste niveau siden 2010, og selvom en del af det handler om efterslæb fra corona med tilbagebetaling af coronalån, så afspejler det også en presset omkostningssituation. Producentprisernes fald gennem det seneste år lander derfor på et tørt sted, og vi kan også se at erhvervstilliden er i bedring.
Faldet i producentpriserne det seneste år er båret af lavere priser på energi og råstoffer. Energiforsyningen ligger -41% lavere end for et år siden, mens råstofudvinding er faldet -9%. Fremstilling er stort set uændret med et lille fald på -0,1% i forhold til for et år siden.
Producentprisindekset viser udviklingen i priserne i de varer, som danske producentvirksomheder sælger til andre virksomheder. Producentpriserne er en sammensætning af det, som sælges henholdsvis på det danske marked (hjemmemarkedet) og det udenlandske marked (eksportmarkedet).