Industriens produktion falder
Det sker efter en vild stime af rekorder gennem den første del af året.
Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at den danske industriproduktion faldt med 2,6% i juli. Det er første gang i år, at industriens produktion falder. Sammenlignet med ved årsskiftet er industriproduktionen dog fortsat 10% højere til trods for det seneste fald.
For første gang i år falder produktionen i industrien. Det sker efter en vild stime af rekorder gennem den første del af året, så det er faktisk ret imponerende, at vi ikke har set et fald før nu. Højere produktionsomkostninger, mangel på materialer og arbejdskraft, og sidst men ikke mindst en kraftigt øget usikkerhed efter Ruslands invasion af Ukraine har leveret og leverer stadig massiv modvind til industrien. Så det seneste fald kan varsle en tid, hvor udfordringerne har tårnet sig op, men faldet i produktionen sker altså fra et enormt højt niveau.
Tilbagegangen i industrien i juli er desværre bred og sker i 9 ud af 12 brancher. Det er brandærgerligt, da det er med til at indikerer en fælles tilbagegang med intakte udfordringer. Set for 2022 som helhed er produktionen øget i 7 ud af 12 brancher gennem året. Den største fremgang er med længder i medicinalsektoren med 31% i år, som er dansk industris guldkalv, men flere øvrige brancher følger også fint trop. Blandt andet er produktionen i maskin- og møbelindustrien vokset med henholdsvis 16% og 4% siden årsskiftet.
Udfordringerne for industrien har tårnet sig op i 2022, men visse af udfordringerne er i det små begyndt at aftage. Manglen på materialer og arbejdskraft er stadig høj, hvor 51% af industrivirksomhederne fortsat melder om mangel på materialer og udstyr. Tidligere på året var det tal oppe på 65%. Hertil melder 33% om mangel på arbejdskraft, hvor det tidligere var oppe på 43%.
Forventningerne til produktionen hos industrivirksomhederne ligger omtrent på sit laveste siden begyndelsen af coronakrisen. Det vidner om, at udfordringerne for industrien fortsat er til stede. Mens det stadig er betragtelige meldinger om produktionsbegrænsninger, så er driften blevet markant dyrere med producentpriser, som er steget hele 35% i forhold til for et år siden. Samtidig er usikkerheden om fremtiden høj med risiko for den globale økonomi og dermed også ringere muligheder for industrien til at kunne afsætte deres varer.