Boligkøbets faser

Boligkøbets 10 faser

Et boligkøb er en stor beslutning både økonomisk og privat. Der er mange praktiske og økonomiske spørgsmål, og du kommer til at træffe mange vigtige valg undervejs. Derfor kan processen nemt virke overvældende, uanset om du er førstegangskøber, eller du har prøvet det før.  

Vi har inddelt boligkøbet i 10 faser for at gøre processen mere håndgribelig for dig. Få det fulde overblik over alle facetterne af et boligkøb her.

 

Fase 1: Kend dine boligdrømme og behov

Det første skridt i en boligkøbsproces er at finde frem til, hvilken bolig du søger. Du skal ikke alene beslutte, om det skal være en ejerbolig, en andelsbolig eller en lejebolig. Du skal også overveje beliggenhed og boligstørrelse.

For at blive klogere på dine behov er det en god ide at undersøge boligmarkedet. Her kan du få indblik i, om du kan realisere dine drømme i forhold til boligens størrelse, type og ikke mindst området, og om du eventuelt skal udvide din søgning med andre kriterier eller områder.

 

Fase 2: Lav en tjekliste med de vigtigste prioriteter

For at få økonomien og boligdrømmene til at matche udbuddet på boligmarkedet vil et boligkøb i de fleste tilfælde også indebære nogle kompromisser. Derfor er det vigtigt at blive afklaret omkring de vigtigste prioriteter og behov, som du ikke kan gå på kompromis med.

Skriv de allervigtigste parametre ned på en tjekliste, så du har et godt overblik.

Din tjekliste kan fx indeholde ønsker til:

• Afstand til arbejdsplads, daginstitutioner og indkøbsmuligheder
• Transportmuligheder og afstand til offentlig transport eller motorvej
• Boligtype
• Byggestil, plantegning og antal af værelser
• Boligens stand
• Have 
• Afstand til naboer 

Din boligjagt bliver nemmere, når du kender dine behov, og du kan hurtigere udvælge de mest relevante boliger.

Fase 3: Besøg banken tidligt og få et økonomisk overblik

Inden du for alvor går på boligjagt, er det vigtigt at få overblik over, om du har økonomi til at finansiere et boligkøb. Et godt sted at starte er at kende dit budget, så du ved, hvad du har råd til.

 

Prøv vores boligberegner

 

Du kan med fordel bruge nogle år på at lave en opsparing, inden du for alvor går i gang med boligsøgningen. Det er nemlig et krav, at du selv kan finansiere 5 % af købsprisen, uanset hvilken bolig du skal købe. Jo mere du kan spare op, desto bedre er du derfor stillet til et lån, når du finder den perfekte bolig.

Det er en god ide at involvere din bank allerede fra begyndelsen af din boligkøbsproces, så du ved præcist, hvad du har råd til at købe for. Du kan i samarbejde med din bankrådgiver lægge et budget, så du får et realistisk billede af din økonomi både inden og efter et boligkøb.

Gør boligjagten nemmere med et boligkøberbevis

Et boligkøberbevis er et dokument, der viser, at banken har godkendt, at du kan købe bolig for et bestemt beløb. I et boligmarked, hvor der ofte er rift om de gode boliger, kan det derfor stille dig endnu stærkere i en potentiel bolighandel, fordi du kan handle med det samme, når den rette bolig dukker op.

Hos Arbejdernes Landsbank kan du få et boligkøberbevis til både en ejerbolig og en andelsbolig. Book et møde med os og bliv boligklar.

Til dit møde i banken skal du medbringe:

• Lønseddel fra de sidste tre måneder
• Seneste årsopgørelse fra SKAT
• Personlige skatteoplysninger fra SKAT
• Betalingsserviceoversigt for de sidste tre måneder
• Oversigt over eventuel øvrig gæld

Er du ny kunde i Arbejdernes Landsbank skal du også medbringe:

• Kontooversigt fra din nuværende bank
• Dit sundhedskort
• Billedlegitimation (pas eller kørekort)

Bliv BoligKlar på 24 timer

Book et boligmøde med 1 times varsel. Senest 24 timer efter mødet, får du svar på, om boligen kan blive din.

Fase 4: Gå på boligjagt

Med dit boligkøberbevis kan du blive mere præcis i din søgning efter bolig. Nu handler det om at se så mange forskellige boliger som muligt, så du kan danne dig et billede af, hvad du kan få for pengene.

I denne fase bør du også begynde at mærke efter, hvor det kunne være rart at bo, og hvor du føler dig hjemme. Søg løs på nettet, se billeder og tag ud og se på en masse boliger – og sæt dem op mod din tjekliste af ønsker og drømme.

Fase 5: Indhent salgsopstillinger hos ejendomsmæglere

Når du har dannet dig et mere konkret billede af, hvor og hvordan du vil bo, kan du begynde at indhente salgsopstillinger hos ejendomsmæglerne.

På salgsopstillingerne kan du se detaljer om boligens nuværende økonomi, energimærkning og omkostninger. Du får vigtige oplysninger om, hvad du kan forvente i omkostninger til forbrug, og om boligen passer til din økonomi.  

Fase 6: Læs tilstandsrapporten

En tilstandsrapport er et dokument, der giver et samlet overblik over boligens generelle stand. Har boligen fx en skade, vil det fremgå af tilstandsrapporten.

Det er altid vigtigt at læse rapporten grundigt igennem, inden du lægger dig fast på en bolig. Har boligen fx en skade, der skal udbedres, kan det betyde, at dit boliglån skal forhøjes, at købsprisen skal forhandles ned, eller at boligen ikke er den rette for dig.

Der laves ikke tilstandsrapporter for lejligheder, og derfor kan det være en god ide at få en byggesagkyndig til at gennemgå lejligheden for eventuelle skader og fejl, inden du beslutter dig for et køb.

Du kan altid få hjælp til at vurdere papirerne på en potentiel bolig hos vores rådgivere, uanset om der er tale om en ejer- eller en andelsbolig.

Fase 7: Finansiering af boligkøb

Et boligkøb er for langt de fleste den største investering i livet. Det er dog de færreste, der har råd til at finansiere hele boligkøbet på egen hånd.

Når et boligkøb skal finansieres, sker det i en kombination af et lån gennem banken og en egenbetaling. Der findes mange forskellige lånemuligheder, og den rette finansiering for dig afhænger bl.a. af boligtypen og din økonomi.

Hos Arbejdernes Landsbank hjælper vi dig med at få et overblik over dine lånemuligheder, og hvad de betyder for din økonomi efter boligkøbet. Sammen kan vi finde den helt rette finansiering af dit næste boligkøb.

Læs mere om realkreditlån

Læs mere om andelsboliglån

Fase 8: Fastsættelse af låntype

Når du fastsætter låntypen, skal du også tage stilling til valg af rente og muligheden for afdragsfrihed og kurssikring.

 • Realkreditlån – Lån med fast rente
  Hvis du vælger et realkreditlån med fast rente, forbliver renten den samme i lånets løbetid, og du skal ikke bekymre dig om renteudviklingen på markedet.

 • Realkreditlån – Lån med variabel rente
  Hvis du vælger et realkreditlån med variabel rente, kan renten variere i løbet af lånets løbetid. Oftest vil renten være lavere end ved en fast rente, og du kan derfor gøre en besparelse. Men du kan risikere, at renten stiger løbende.

 • Afdragsfrihed
  Du har i forbindelse med realkreditlån ofte mulighed for at vælge en periode med afdragsfrihed i op til 10 år. Afdragsfriheden skal dog bruges med omtanke, idet restgælden på lånet ikke nedbringes. Herudover er bidragssatsen højere end på et lån med afdrag.

 • Bidrag
  Den rente, du betaler på dit realkreditlån, går til de investorer, der køber de bagvedliggende obligationer. Realkreditinstituttet er derfor en slags mellemmand mellem dig og investorerne. For den administration opkræver realkreditinstitutterne en bidragssats. Bidragssatsens størrelse er afhængig af ejendomstype, belåningsinterval og lånetype. Vær opmærksom på at bidragssatsen er variabel og kan ændres.

 • Banklån
  Har du ikke selv til den resterende finansiering udover 80 %, kan du låne til resten via et lån i banken. Du skal dog som udgangspunkt selv lægge minimum 5 % til udbetalingen af boligens samlede pris. Selve banklånet er med variabel rente og kan maksimalt løbe i 20 år. 

 • Kurssikring
  Der kan hurtigt gå tid, fra du finder den helt rigtige bolig, indtil du underskriver købsaftalen. I den tid kan kurserne på dine lån nå at ændre sig. Hvis du gerne vil sikre den nuværende kurs på dit lån, har du mulighed for at kurssikre det.
  Vi anbefaler altid, at du kurssikrer dit realkreditlån.

Fase 9: Forhandling og budrunde

Du vil højst sandsynligt ikke være den eneste interesserede køber, når du finder den rigtige bolig, og derfor skal du nogle gange igennem en budrunde og en forhandling for at sikre dig drømmeboligen.

Du kan få hjælp til at udarbejde det helt rigtige bud på den konkrete bolig hos en ejendomsmægler eller en rådgiver fra banken, hvis du ønsker det.

Fase 10: Når du har fundet boligen

Når du har fundet drømmeboligen og finansieringen er på plads, er der fortsat nogle enkelte og vigtige detaljer, du skal have styr på.

Tegn en ejerskifteforsikring

 • Tegn en ejerskifteforsikring, som er gældendende fra overtagelsesdatoen, inden du skriver under på købsaftalen. Forsikringen giver dig økonomisk tryghed, hvis du finder skjulte skader i dit nye hus. 
 • Rådfør dig hos en advokat
  Det altid en god ide at få hjælp fra en boligadvokat til alt papirarbejdet, så ejerskiftet, købsaftalen og tinglysningen af boligen bliver gennemført korrekt.

 • Indskriv et advokatforbehold
  Det er også en god ide at få indskrevet et advokatforbehold i købsaftalen, inden du skriver under. Normalt er et advokatforbehold gældende i 3-5 hverdage. På den måde sikrer du mere tid til at gennemgå aftalen. Med advokatforbeholdet kan du træde ud af aftalen, selvom du har skrevet under, uden at skulle betale de 1% af købsprisen, hvis din boligadvokat ikke kan godkende papirerne.

Boligklar på 24 timer

Har du fundet drømmeboligen? Hos Arbejdernes Landsbank kan du få svar på, om du kan købe boligen indenfor 24 timer

Boligberegnere

Med vores boligberegnere kan du få en indikation på, hvad dit boliglån vil koste. 

Realkreditlån

Tag et realkreditlån hos os, hvis du skal købe ejerbolig.

Bestil et møde hos os og hør mere om dine muligheder

Ønsker du at have et boligmøde med os inden for 1 time, kan du ringe til os på 38 48 48 00. Vi er til rådighed alle hverdage kl. 8.00 - 20.00. Vi kan også ringe dig op - udfyld nedenstående formular, og vi vil kontakte dig telefonisk inden for to hverdage.

Dine oplysninger behandles fortroligt og vil kun blive anvendt i forbindelse med dit ønske om at blive kontaktet for et uforpligtende møde. Ønsker du at blive kunde hos os, beholder vi dine oplysninger. Ellers sletter vi dem efter 3 måneder. Du kan læse mere om bankens behandling af dine personoplysninger på al-bank.dk/persondata.