Hvad kan jeg købe bolig for?

Når du er på udkig efter en ny bolig, er det en god ide at danne sig et overblik over, hvad du rent faktisk kan købe bolig for. Når du ved, hvad du kan låne, ved du også, hvilken bolig du har mulighed for at købe, og det bliver nemmere for dig at indsnævre boligdrømmene, så de passer til din økonomi.

Beregn hvad du kan købe bolig for

Bo­lig­låns­be­reg­ne­ren giver et overslag på, hvad du kan låne, så du ved, hvad din kommende bolig kan koste. Et bedre indblik i dine lånemuligheder kan hjælpe med at afklare, om du har råd til den bolig, du drømmer om, eller om der er behov for at justere dine forventninger.

Beregningen giver et vejledende overslag, som er anslået ud fra de oplysninger, du har indtastet om din økonomi.

Hvis du ønsker en præcis beregning af, hvad du kan købe bolig for, er du velkommen til at kontakte os eller booke et møde, hvor en rådgiver vil gennemgå dine specifikke lånemuligheder.

Prøv vores låneberegner

Lånetypen har indflydelse på, hvor meget du kan låne

Hvad du kan købe hus eller lejlighed for afhænger ikke kun af, hvor meget du har mulighed for at låne. Det afhænger også af, hvilken type bolig du gerne vil låne til. Der er nemlig forskel på hvilke lån, der kan finansiere de forskellige boligtyper.

Når du køber en ejerbolig, består dit lån oftest af et boliglån og et realkreditlån, mens dit lån til en andelsbolig består af et banklån øremærket til et andelsboligkøb.

Lå­neom­kost­nin­ger­ne og lånereglerne varierer, alt efter hvilken type lån du vælger, og du kan opleve, at du kan låne forskellige beløb, med de forskellige låntyper. 

Få overblik over de forskellige lånemuligheder med vores bo­lig­låns­be­reg­ne­re.

Se for eksempel, hvor meget du kan låne til en andelsbolig i vores an­dels­bo­lig­låns­be­reg­ner, eller læs mere om dine muligheder for at optage et realkreditlån ved køb af en ejerbolig.

Start boligjagten med en forventningsafstemning

Inden du går videre med boligsøgningen, er det en god ide at afstemme dine boligdrømme efter din økonomiske virkelighed. Når dit boligbudget og dine boligønsker er afstemt, bliver jagten efter en bolig lidt nemmere. Det giver dig mulighed for at indskrænke din søgen på boliger, som du kan finansiere.

Der er flere økonomiske faktorer, som har indflydelse på, hvad du kan købe for. Det er vigtigt, at du køber bolig for et beløb, som passer til din økonomi, så du undgår at stå i en situation, du ikke har råd til.

Det er din økonomiske situation som helhed, der er afgørende for, hvad du kan låne, og dermed hvor meget du kan købe hus eller lejlighed for.

Når du skal finde frem til, hvad du kan købe for, er det en god ide at få overblik over din privatøkonomi som det første.

Boligkøbets faser

Din privatøkonomi er afgørende for, hvor meget du kan købe bolig for

1. Din opsparing er afgørende for, hvad du kan købe bolig for

Uanset hvilken boligtype, du drømmer om, er det et krav, at du kan finansiere 5% af købsprisen gennem en egenbetaling. Jo mere du selv kan betale, desto større et beløb kan du låne. Hvor meget du kan købe bolig for, afhænger derfor i høj grad af, hvor stor en opsparing du har.

2. Medregn lå­neom­kost­nin­ger­ne i dit budget

Der skal være plads til andre udgifter end et boligkøb i din økonomi. Det er vigtigt, at du har overskud i økonomien, så du kan leve med dine låneudgifter uden at skulle begrænse din hverdag.

En vigtig faktor for, hvor meget du kan købe bolig for, er derfor dit rådighedsbeløb, og hvilken månedlig ydelse du har råd til. Der er forskel på, hvad det koster at låne alt efter låntypen og lånebeløb.

3. Husstandens størrelse afgør dit budget

Familielivet er forbundet med andre udgifter end livet uden børn, og to indtægter giver andre forudsætninger for afbetaling end én gør. Start med at lægge et realistisk budget, hvor alle udgifter forbundet med børnene og familielivet er medregnet.

Dernæst er det vigtigt at forholde sig til, hvilke krav familien sætter til den nye bolig. Med et realistisk budget og en klar for­vent­nings­af­stem­ning om jeres boligønsker, kan I bedre vurdere, om drømmene kan realiseres.

4. Din gæld og friværdi

Hvor meget du kan købe bolig for afhænger også af din eventuelle gæld. Hvis du har et billån, skal du selvfølgelig kunne afbetale på bilen ved siden af lånet til din nye bolig.

Ejerbolig eller andelsbolig?

Måske har du overvejet, om du skal købe en ejerbolig eller en andelsbolig. Der er både fordele og ulemper forbundet med begge typer boliger, og vi har forsøgt at opstille nogle af dem herunder - så du kan få et bedre overblik og kan træffe den bedste beslutning for dig.

Ejerbolig

Et køb af en ejerbolig betyder, at den er helt din egen – om det er hus eller ejerlejlighed. Hvis du køber en ejerlejlighed, har du nogle fællesudgifter til ejerforeningen, der skal betales månedligt. Derudover betaler du låneomkostninger.

Fordele
 • Et mere gennemsigtigt og overskueligt boligkøb
 • Større økonomisk fleksibilitet
 • Mulighed for at bestemme den månedlige udgift
 • Mulighed for forældrekøb
 • Du kan fremleje lejligheden ud til andre
 • Du bestemmer selv køberen og prisen ved salget af din bolig
 • Du må renovere, bygge og indrette, som du vil.
Læs om forældrekøb
Ulemper
 • Du skal udbetale et stort beløb i starten til ejerlejligheden
 • Det er sværere at blive kreditgodkendt
 • Du skal betale ejendomsskat
 • Ingen boligsikring, medmindre du er pensionist
 • Der er risiko for, at du skal være med til at betale et fælleslån.

Andelsbolig

Med en andelsbolig- eller lejlighed er det foreningen, der køber og ejer boligen. Du tager her et andelsboliglån og er andelshaver, der månedligt skal betale en boligafgift, renter og afdrag på dit lån.

Fordele
 • Prisen på en andelsbolig er typisk billigere
 • Du skal ikke betale ejendomsskat
 • Hvis du forbedrer boligen, så vil den stige i værdi
 • Det er lettere at sælge en andelsbolig – specielt på grund af ventelister
 • Din månedlige udgift er mindre
 • Solidaritet – der tages et fælles ansvar, det sociale vægtes og det giver tryghed
Ulemper
 • Højere rente
 • Udbetalingen kan være høj, selvom prisen er billigere end en ejerbolig
 • Du kan ikke tage et realkreditlån, da du ikke ejer boligen
 • Banklånet har stor chance for at være dyrt
 • Du har ikke frie hænder, når det kommer til renovering, indretning osv.
Læs om andelsboliglån

Læs også

Bestil et møde hos os og hør mere om dine muligheder

Ønsker du at have et boligmøde med os inden for 1 time, kan du ringe til os på 38 48 48 00. Vi er til rådighed alle hverdage kl. 8.00 - 20.00 og weekend kl. 10.00 - 16.00. Vi kan også ringe dig op - udfyld nedenstående formular, og vi vil kontakte dig telefonisk inden for to hverdage.

Er du kunde hos os og har brug for rådgivning, kan du nemt booke et møde her.

Emne

Har du en konto i forvejen?*

Bemærk:

Når du har valgt emnet ”Oprettelse af lønkonto + kort og netbank”, er det ikke nødvendigt, at vi ringer dig op og hjælper dig i mål. Når du har udfyldt formularen nedenfor og trykket på "Send", bliver du sendt videre til MitID. Herefter kan du med det samme ansøge om en lønkonto hos os – i få, nemme trin.

Undlad venligst at skrive dit CPR-nummer eller andre personfølsomme informationer her.

Dine oplysninger

Hvilket tidsrum vil du helst kontaktes i?

Behandling af personoplysninger

Dine oplysninger behandles fortroligt. Vi indsamler og behandler kun personoplysninger til specifikke formål, og vi sletter oplysningerne igen, når vi ikke længere har et lovligt formål med at opbevare og behandle dem. Du kan læse mere om bankens behandling af personoplysninger her.

Du kan blive kunde online

Tak for din interesse for at blive kunde i Arbejdernes Landsbank.

Når du ønsker at oprette en lønkonto hos os, kan du ansøge om det online. Når du har sendt kontaktformularen, bliver du viderestillet til en side, hvor du kan logge ind med MitID. Herefter bliver du guidet gennem få trin, der sikrer, at vi har de korrekte oplysninger i din ansøgning om at blive kunde hos os.

Ved brug af MitID accepterer du, at vi må behandle dit CPR-nummer. Hvis du ikke har MitID, er du velkommen til at kontakte vores kundeservice på tlf.: 38 48 48 48 – så hjælper vi dig.

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder.