5 grunde til at få overblik over dit rådighedsbeløb

Det er hjørnestenen i enhver god og sund økonomi at vide, hvor mange penge du har til rådighed hver måned. Alligevel er hver 3. dansker ikke sikker på eller ved slet ikke, hvad det månedlige rådighedsbeløb er.

Derfor bør du kende dit personlige rådighedsbeløb

1. Drop den dårlige samvittighed

Din daglige to-go latte eller ugentlige take-away-mad smager sikkert fremragende, men kan snildt løbe op i tusindvis af kroner årligt. Men du behøver ikke have dårlig samvittighed over dit forbrug, så længe du kender dit månedlige rådighedsbeløb. Så ved du nemlig, hvor mange cafe-besøg og andet løst forbrug, din privatøkonomi samlet set kan bære – uden at du bliver nødsaget til at spise havregryn og pasta med ketchup sidst på måneden.

2. Undgå nemmere minus på kontoen

Hvis du ofte oplever, at kontoen står i minus i slutningen af måneden, er der ekstra god grund til at beregne dit rådighedsbeløb og få set din økonomi og dit forbrug efter i sømmene. Dit rådighedsbeløb er loftet over, hvor mange penge du alt i alt kan bruge på mad, tøj, lommepenge, fornøjelser mv. om måneden. En god og effektiv måde at sænke dit forbrug er at øremærke penge til de forskellige ting, så du ikke bruger alle pengene på by-ture frem for eksempelvis mad på bordet.

3. Se de uforudsete udgifter i øjnene

6 ud af 10 danskere har inden for det seneste år løbet ind i en uforudset udgift. Bilen, mobiltelefonen og huset og haven er blandt de ting, som oftest kan overraske økonomien. Der er med andre ord rigtig god grund til at tage højde for denne type udgifter. Konkret kan du øremærke en del af dit månedlige rådighedsbeløb til alt det uforudsete. Udover at det giver dig bedre overblik, sikrer du, at din økonomi ikke tipper, selvom bilen skal på værksted, vaskemaskinen står af osv.

4. Spar op til fremtiden – for eksempel til bolig

Hvis du går og drømmer om på et tidspunkt senere i livet at købe bolig, bil, en større rejse eller andre ting, som koster mange penge, er der alt mulig grund til at få tjekket dit rådighedsbeløb – og set på mulighederne for at spare en del af beløbet op. På den måde kan du planlægge din økonomi på længere sigt og samtidig sikre, at der både er råd til hverdagen og til at realisere nogle af drømmene i fremtiden.

5. Hav et klart svar parat til din bankrådgiver

Hvis du nu eller senere får brug for at låne penge, spørger banken altid ind til dit rådighedsbeløb for at kunne vurdere din økonomi. Hvis dit nuværende rådighedsbeløb er realistisk, og du ikke har overtræk på kontoen, er det nemlig tegn på, at du har en sund økonomi. Banken bruger også rå­dig­heds­be­lø­bet til at beregne, om der er luft nok i økonomien til lån, og i så fald hvor stort lånet kan blive – så der både er råd til at betale lånet tilbage og samtidig er penge nok at leve for i dagligdagen.

Sådan stjæler de økonomiske lommetyve fra din konto

Dine små – umiddelbart uskyldige vaner – kan løbe op i tusindvis af kroner om året. Læs her hvordan du rydder ud i de dårlige vaner.

Få svar på spørgsmål om budget og rådighedsbeløb









Se også

Få rådgivning om budget

Ønsker du at få bedre overblik over din økonomi, er du velkommen til at kontakte din rådgiver direkte eller ringe til os på 38 48 48 48 - vi står klar alle hverdage kl. 8-20 og i weekenden kl. 10-16. Du kan også udfylde formularen herunder, så hører du fra os inden for to hverdage.

Emne

Bemærk:

Når du har valgt emnet ”Oprettelse af lønkonto + kort og netbank”, er det ikke nødvendigt, at vi ringer dig op og hjælper dig i mål. Når du har udfyldt formularen nedenfor og trykket på "Send", bliver du sendt videre til MitID. Herefter kan du med det samme ansøge om en lønkonto hos os – i få, nemme trin.

Undlad venligst at skrive dit CPR-nummer eller andre personfølsomme informationer her.

Dine oplysninger

Hvilket tidsrum vil du helst kontaktes i?

Behandling af personoplysninger

Dine oplysninger behandles fortroligt. Vi indsamler og behandler kun personoplysninger til specifikke formål, og vi sletter oplysningerne igen, når vi ikke længere har et lovligt formål med at opbevare og behandle dem. Du kan læse mere om bankens behandling af personoplysninger her.

Du kan blive kunde online

Tak for din interesse for at blive kunde i Arbejdernes Landsbank.

Når du ønsker at oprette en lønkonto hos os, kan du ansøge om det online. Når du har sendt kontaktformularen, bliver du viderestillet til en side, hvor du kan logge ind med MitID. Herefter bliver du guidet gennem få trin, der sikrer, at vi har de korrekte oplysninger i din ansøgning om at blive kunde hos os.

Ved brug af MitID accepterer du, at vi må behandle dit CPR-nummer. Hvis du ikke har MitID, er du velkommen til at kontakte vores kundeservice på tlf.: 38 48 48 48 – så hjælper vi dig.

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder.