Nye regler: Spar op, hvis du vil købe en andelsbolig

Nye regler: Spar op, hvis du vil købe en andelsbolig

1. juli 2018 trådte en række nye regler i kraft på andelsboligområdet, som bl.a. indebærer, at du fremover selv skal have penge op af lommen, hvis du vil købe en andelsbolig. Som det allerede gælder, hvis du vil købe en ejerbolig.

Vi har her samlet et overblik over de tre vigtigste nye regler på andelsboligområdet, som trådte i kraft 1. juli 2018:

 

1. Du skal fremover selv medbringe 5 pct. i udbetaling

Går du rundt med en andelsboligdrøm i maven, eller har planer om at købe en andelsbolig indenfor en overskuelig fremtid, skal du kaste et blik på din opsparingskonto. For med de nye regler, skal du efter 1. juli 2018 selv medbringe en kontant udbetaling på 5 pct. Reglen har i øvrigt været gældende for købere af ejer- og fritidsboliger siden 1. november 2015, men vil altså også fremover gælde for købere af andelsboliger. 

Gratis events for dig, der skal til at købe eller allerede bor i andelsbolig

Deltag i vores gratis arrangementer om det at købe eller bo i andelsbolig. Det sker i AL², som ligger centralt i både København og Aarhus. Tjek, hvor og hvornår næste arrangement foregår og tilmeld dig via linket.

2. Forældelsesfrist ændres fra 6 måneder til 3 år

Der findes efterhånden utrolig mange eksempler på andelsboligkøbere, der af sælger bliver opkrævet penge under bordet. Det er ulovligt for sælger at lade handelen være betinget af, at du som køber lægger de ekstra penge for at få lov til at købe andelsboligen. Med den nye forældelsesfrist får du nu udvidet adgang til at kræve ”overprisen” betalt tilbage, da forældelsesfristen ændres fra 6 måneder til 3 år. Den nye forældelsesfrist gælder fx også, hvis du har betalt en ”overpris” på baggrund af fejl i beregningen af andelsværdien.

3. Strammere regler for stiftelse af andelsboligforeninger

Der er ikke stiftet mange nye andelsboligforeninger de senere år. Men en stor del af de andelsboligforeninger, som blev stiftet op til Finanskrisen, blev det ofte på et meget spinkelt grundlag med luftige budgetter og risikabel finansiering.

Med de nye regler bliver der bl. a. stillet krav om en vedligeholdelsesplan, som dækker de første 15 år efter stiftelsen, så de nye andelshavere har en idé om vedligeholdelsesniveauet i årene efter stiftelsen. Der bliver også stillet krav til finansieringen af andelsboligforeningen, som betyder, at en nystiftet andelsboligforening maksimalt må optage afdragsfrie lån på op til 40 pct. af købesummen i de første tre år. Derudover skal de nye andelshavere medbringe en kontant udbetaling på minimum 5 pct.

Tag banken med på råd

Arbejdernes Landsbank er ekspert i andelsboliger, og vi guider dig på markedet, så du kan få fingre i den eftertragtede andelsbolig. Blandt andet blåstempler vi andelsforeningerne, så du på forhånd kan vide dig sikker på, at du køber dig ind i en sund forening. Det er en af de 4 vigtige fordele, du får som andelskunde hos os - vi kalder det AndelsFordele. 

Læs om AndelsFordel

Du er også meget velkommen til at kontakte din lokale filial for at høre mere om mulighederne hos os. Skal det gå hurtigt, kan du booke et møde hos os med en times varsel.

Kontakt os og hør mere om dine muligheder

Ønsker du at have et boligmøde med os inden for 1 time, kan du ringe til os på 38 48 48 00. Vi er til rådighed alle hverdage kl. 8.00 - 20.00. Vi kan også ringe dig op - udfyld nedenstående formular, og vi vil kontakte dig telefonisk inden for to hverdage.

Dine oplysninger behandles fortroligt og vil kun blive anvendt i forbindelse med dit ønske om at blive kontaktet for et uforpligtende møde. Ønsker du at blive kunde hos os, beholder vi dine oplysninger. Ellers sletter vi dem efter 3 måneder. Du kan læse mere om bankens behandling af dine personoplysninger på al-bank.dk/persondata.