Køb af andelsbolig: Vær opmærksom på udbetalingskravet

Vi har her samlet et overblik over de tre vigtigste låneregler på andelsboligområdet, som trådte i kraft den 1. juli 2018.

Nye låneregler på andelsboligområdet

1. juli 2018 trådte en række nye låneregler på an­dels­bo­lig­om­rå­det i kraft. En af reglerne betyder, at an­dels­bo­lig­kø­be­re skal medbringe en egenbetaling ligesom købere af en ejerbolig. Det betyder, at an­dels­bo­lig­kø­be­re er sidestillet med ejer­bo­lig­kø­be­re, og skal medbringe en egenbetaling på min. 5 pct.

1. Du skal selv medbringe 5 pct. i udbetaling til din andelsbolig

Går du rundt med en an­dels­bo­lig­drøm i maven, eller har planer om at købe en andelsbolig inden for en overskuelig fremtid, skal du kaste et blik på din op­spa­rings­kon­to. For med de regler, der trådte i kraft den 1. juli 2018 er der kommet et ud­be­ta­lings­krav, som går på, at købere af andelsboliger skal medbringe en egenbetaling på 5 pct.

Lånereglerne har i øvrigt været gældende for købere af ejer- og fritidsboliger siden den 1. november 2015, men har siden 2018 også været et ud­be­ta­lings­krav, der har været gældende for købere af andelsboliger.

2. Forældelsesfrist ændres fra 6 måneder til 3 år

Der findes efterhånden utrolig mange eksempler på an­dels­bo­lig­kø­be­re, der af sælger bliver opkrævet penge under bordet. Det er ulovligt for sælger at lade handlen være betinget af, at du som køber lægger de ekstra penge for at få lov til at købe andelsboligen.

Med den nye for­æl­del­ses­frist får du udvidet adgang til at kræve ”overprisen” betalt tilbage, da for­æl­del­ses­fri­sten ændres fra 6 måneder til 3 år. Den nye for­æl­del­ses­frist gælder fx også, hvis du har betalt en ”overpris” på baggrund af fejl i beregningen af andelsværdien.

3. Strammere regler for stiftelse af andelsboligforeninger

Der er ikke stiftet mange nye an­dels­bo­lig­for­e­nin­ger de senere år. Men en stor del af de an­dels­bo­lig­for­e­nin­ger, som blev stiftet op til Finanskrisen, blev det ofte på et meget spinkelt grundlag med luftige budgetter og risikabel finansiering.

Med de nye regler bliver der bl.a. stillet krav om en ved­li­ge­hol­del­ses­plan, som dækker de første 15 år efter stiftelsen, så de nye andelshavere har en idé om ved­li­ge­hol­del­ses­ni­veau­et i årene efter stiftelsen. Der bliver også stillet krav til finansieringen af an­dels­bo­lig­for­e­nin­gen, som betyder, at en nystiftet an­dels­bo­lig­for­e­ning maksimalt må optage afdragsfrie lån på op til 40 pct. af købesummen i de første tre år. Derudover skal de nye andelshavere medbringe en kontant udbetaling på minimum 5 pct.

Tag banken med på råd

Arbejdernes Landsbank er ekspert i andelsboliger, og vi guider dig på markedet, så du kan få fingre i den eftertragtede andelsbolig. Blandt andet blåstempler vi an­dels­for­e­nin­ger­ne, så du på forhånd kan vide dig sikker på, at du køber dig ind i en sund forening. Det er en af de 4 vigtige fordele, du får som andelskunde hos os - vi kalder det AndelsFordele.

Du er også meget velkommen til at kontakte din lokale filial for at høre mere om mulighederne hos os. Skal det gå hurtigt, kan du booke et møde hos os med en times varsel.

Læs om Andelsfordel

Gratis events for dig, der skal til at købe eller allerede bor i andelsbolig

Deltag i vores gratis arrangementer om det at købe eller bo i andelsbolig. Det sker i AL², som ligger centralt i både København og Aarhus. Tjek, hvor og hvornår næste arrangement foregår og tilmeld dig via linket.

Kontakt os og hør mere om dine muligheder

Ønsker du at have et boligmøde med os inden for 1 time, kan du ringe til os på 38 48 48 00. Vi er til rådighed alle hverdage kl. 8.00 - 20.00. Vi kan også ringe dig op - udfyld nedenstående formular, og vi vil kontakte dig telefonisk inden for to hverdage.

Emne

Bemærk:

Når du har valgt emnet ”Oprettelse af lønkonto + kort og netbank”, er det ikke nødvendigt, at vi ringer dig op og hjælper dig i mål. Når du har udfyldt formularen nedenfor og trykket på "Send", bliver du sendt videre til MitID. Herefter kan du med det samme ansøge om en lønkonto hos os – i få, nemme trin.

Undlad venligst at skrive dit CPR-nummer eller andre personfølsomme informationer her.

Dine oplysninger

Hvilket tidsrum vil du helst kontaktes i?

Behandling af personoplysninger

Dine oplysninger behandles fortroligt. Vi indsamler og behandler kun personoplysninger til specifikke formål, og vi sletter oplysningerne igen, når vi ikke længere har et lovligt formål med at opbevare og behandle dem. Du kan læse mere om bankens behandling af personoplysninger her.

Du kan blive kunde online

Tak for din interesse for at blive kunde i Arbejdernes Landsbank.

Når du ønsker at oprette en lønkonto hos os, kan du ansøge om det online. Når du har sendt kontaktformularen, bliver du viderestillet til en side, hvor du kan logge ind med MitID. Herefter bliver du guidet gennem få trin, der sikrer, at vi har de korrekte oplysninger i din ansøgning om at blive kunde hos os.

Ved brug af MitID accepterer du, at vi må behandle dit CPR-nummer. Hvis du ikke har MitID, er du velkommen til at kontakte vores kundeservice på tlf.: 38 48 48 48 – så hjælper vi dig.

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder.