Andelsbolig: Stadig et godt køb?

Der er fortsat hård kamp om andelsboligerne, og i mange tilfælde er en andelsbolig kun ledig på markedet i ganske få timer, før en interesseret køber har meldt sig. Undersøgelse bekræfter den store interesse blandt danskerne, men er andelsboligen egentlig stadig et godt køb?

1. Mere bolig for pengene

Godt en tredjedel af danskerne overvejer, ifølge en undersøgelse af Epinion, at flytte i andelsbolig på et eller andet tidspunkt. Det svarer meget godt til, at et lille flertal af danskerne også mener, at andelsboliger er et billigt alternativ til ejerboliger.

Men er de nu også det? Ja, i en nylig analyse af Danmarks Statistik er det for første gang nogensinde blevet bekræftet, at andelsboliger er relativt billigere end ejerboliger.

An­dels­bo­li­ger­ne er ikke steget så meget i pris som ejer­lej­lig­he­der, fordi der typisk er et loft over, hvor meget de må stige i pris. Det er til fordel for an­dels­bo­li­ger­ne, og vi anslår, at du får ca. 20 procent flere kvadratmeter for de samme penge”, siger privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer.

2. Et sikkert boligkøb – også for førstegangskøbere

Det er især de unge (18-29 år) samt danskere i og omkring Hovedstaden, der er mest lune på tanken om at købe en andelsbolig på et tidspunkt. Men flertallet svarer "ved ikke" eller "ingen forskel" til spørgsmålet om, det er fordelagtigt at købe en andelsbolig i dag frem for at vente.

Vi tøver ikke med at anbefale andelsbolig som et godt og sikkert boligkøb – og tidspunktet er ikke så afgørende, så længe boligbehovet er der. Særligt for førs­te­gangs­kø­be­re i storbyerne kan det være en økonomisk lettere vej ind på boligmarkedet. Du behøver heller ikke bekymre dig om, hvorvidt du kan sælge boligen igen, for det vil med stor sandsynlighed ikke blive et problem. Dog kan du ikke forvente et overskud ved salg, da de fleste an­dels­lej­lig­he­der allerede har ramt loftet. Så du skal købe ud fra dit boligbehov – og ikke med øje for fortjeneste”, siger Brian Friis Helmer.

Beregn andelsboliglån
I Arbejdernes Landsbank har vi mange års erfaring på området, indgående lokalkendskab til andelsboliger og en opdateret database med oplysninger om 3.500 andelsboligforeninger."
Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank

3. Glem ikke de kedelige ting

Når vi spørger danskerne, hvad de har fokus på ved køb af andelsbolig, så er prisen (41 procent) den vigtigste prioritet, skarpt efterfulgt af beliggenhed (38 procent).

Når det kommer til foreningens plan for ved­li­ge­hol­del­se, referat fra ge­ne­ral­for­sam­lin­gen og vedtægter, er det dog kun hver 10. dansker eller færre, der har fokus på dette.

Det er forståeligt, at pris og beliggenhed løber med den største opmærksomhed. Men man bør også have et øje på de ”kedelige” ting som foreningens lån, ved­li­ge­hol­del­ses­plan og referater, for her findes mange vigtige informationer. Når du køber andelsbolig hos os, kan du dog være tryg ved, at vi i mange tilfælde allerede kender den enkelte an­dels­bo­lig­for­e­ning og dens økonomi og har ”blåstemplet” den. På den måde kan vi hurtigt vende tommelfingeren op eller ned til et andelsboligløb”, forklarer Brian Friis Helmer. 

Læs om dine AndelsFordele hos Arbejdernes Landsbank

4. Søg rådgivning

Næsten halvdelen af danskerne mener ifølge undersøgelsen, at an­dels­bo­lig­mar­ke­det er mere kompliceret end markedet for ejerboliger.

Det understreger med al tydelighed, at markedet for andelsboliger er svært at gennemskue for de fleste.

"Nogle an­dels­for­e­nin­ger og boliger kender vi så godt, at vi ved, om den enkelte lejlighed vender ud mod en stille gade eller en trafikeret vej, og det kan jo også gøre en stor forskel. Vi blåstempler desuden de bedste an­dels­for­e­nin­ger og følger foreningerne løbende, så du er sikker på, at du køber dig ind i en sund forening”, siger Brian Friis Helmer.

Bestil et møde hos os og hør mere om dine muligheder

Ønsker du at have et boligmøde med os inden for 1 time, kan du ringe til os på 38 48 48 00. Vi er til rådighed alle hverdage kl. 8.00 - 20.00 og weekend kl. 10.00 - 16.00. Vi kan også ringe dig op - udfyld nedenstående formular, og vi vil kontakte dig telefonisk inden for to hverdage.

Emne

Har du en konto i forvejen?*

Bemærk:

Når du har valgt emnet ”Oprettelse af lønkonto + kort og netbank”, er det ikke nødvendigt, at vi ringer dig op og hjælper dig i mål. Når du har udfyldt formularen nedenfor og trykket på "Send", bliver du sendt videre til MitID. Herefter kan du med det samme ansøge om en lønkonto hos os – i få, nemme trin.

Undlad venligst at skrive dit CPR-nummer eller andre personfølsomme informationer her.

Dine oplysninger

Hvilket tidsrum vil du helst kontaktes i?

Behandling af personoplysninger

Dine oplysninger behandles fortroligt. Vi indsamler og behandler kun personoplysninger til specifikke formål, og vi sletter oplysningerne igen, når vi ikke længere har et lovligt formål med at opbevare og behandle dem. Du kan læse mere om bankens behandling af personoplysninger her.

Du kan blive kunde online

Tak for din interesse for at blive kunde i Arbejdernes Landsbank.

Når du ønsker at oprette en lønkonto hos os, kan du ansøge om det online. Når du har sendt kontaktformularen, bliver du viderestillet til en side, hvor du kan logge ind med MitID. Herefter bliver du guidet gennem få trin, der sikrer, at vi har de korrekte oplysninger i din ansøgning om at blive kunde hos os.

Ved brug af MitID accepterer du, at vi må behandle dit CPR-nummer. Hvis du ikke har MitID, er du velkommen til at kontakte vores kundeservice på tlf.: 38 48 48 48 – så hjælper vi dig.

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder.