Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Nye minusrenter til tusindvis af boligejere med F-kort

Nye minusrenter til tusindvis af boligejere med F-kort

20. december 2019
Gå til nyhedsoversigt

Boligejere med F-kort hos Totalkredit, som er lånet til boligejere med hang til den korteste rentebinding, har i dag fået fastsat ny rente som gælder fra 1. januar 2020. Og der er dømt negative renter over hele linjen, så F-kort-lånerne kan se frem til endnu et halvår med ultralave renter.

På nye F-kort-lån lyder renten fra 1. januar på -0,41 pct., hvor renten hidtil har heddet -0,43 pct. Det bliver derfor med det alleryderste af neglene ikke til en renterekord i denne omgang, men ændringen i renten er så marginal, at ingen F-kort-lånere for alvor vil bide mærke i den. De kan blot konstatere, at der følger endnu et halvår med ultralave renter på deres F-kort-lån.

Hvilken rente den enkelte boligejer med F-kort-lån kan se frem til afhænger dog af, hvornår man har optaget lånet. F-kort-lånene er nemlig fordelt på fem forskellige obligationer med fem forskellige renter, hvor der dog er negative renter over hele linjen. De øvrige rentesatser er landet i intervallet -0,27 pct. til -0,34 pct. (se tabel).  

Den negative rente kommer F-kort-lånerne til gavn i form af et øget afdrag svarende til den negative rente, også selvom F-kort-lånet er afdragsfrit.

Selvom der er negative renter på alle F-kort-lån, så er det ikke sådan, at boligejerne får penge for at låne. Dels er der et bidrag, dels et afdrag, såfremt lånet er med afdrag. 

Ikke udsigt til markant stigende renter foreløbig

Ser vi fremad, så er der grundlæggende ikke noget der tilsiger, at især de helt korte renter kommer til at stige foreløbig. Den lempelige pengepolitik fra den europæiske centralbank (ECB) er med til at holde de danske boligrenter i ekstremt kort snor. Og med sidste uges fastholdelse af renten på -0,5 pct. på det hidtil laveste niveau i ECB understreger, at der ikke er det helt store i sigte, hvad angår rentestigninger.

Tabel. Lån optaget i følgende perioder har denne rente:

  • 2014 - forår 2015 og sommer 2017 - sommer 2018: -0,27 pct.
  • Forår 2015 - forår 2016: -0,27 pct.
  • Forår 2016 - sommer 2017: -0,32 pct.
  • Sommer 2018 - sommer 2019: -0,34 pct.
  • Sommer 2019 - fortsat nyudlån: -0,41 pct.

Kilde: Totalkredit.

Sådan fastsættes den samlede rente på F-kort

Den rente, som en F-kort-låner betaler, består af to dele; et rentetillæg og CITA-renten. Rentetillægget bliver fastsat på auktion, mens CITA-renten bliver fastsat hvert halve år.