Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Tysk erhvervstillid i bedring

Tysk erhvervstillid i bedring

22. februar 2023
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal for Ifo-indekset viser, at tysk erhvervstillid stiger for femte måned i træk. Det samlede indeks stiger til 91,1 i februar fra 90,1 i januar. Ifo-indekset er baseret på omkring 9.000 virksomheder inden for fremstillingsindustrien, servicesektoren, handel og byggeri. Virksomhederne giver deres vurderinger af den aktuelle forretningssituation og deres forventninger til de næste seks måneder.

Det er dog udelukkende forventningerne til fremtiden, som trækker erhvervstilliden op i februar. Forventningerne til forretningssituationen over de kommende seks måneder stiger til 88,5 i februar fra 86,4 i januar. Konsensusforventningen fra Bloomberg lød på en stigning til 88,4. Vurderingen af den nuværende forretningssituation falder en anelse i februar til 93.9 fra 94,1 i januar. Her lød konsensusforventningen på en stigning til 95,0.

Tysk erhvervstillid er i bedring for femte måned i træk. Fremgangen kommer dog langsomt og fra et meget lavt niveau. Ruslands invasion af Ukraine, massiv inflation, energikrise og brudte forsyningskæder sendte erhvervstilliden i bund i store dele af 2022. Inflation og omkostningspres er siden begyndt at stilne af, og det giver håb om, at også rentestigningerne snart stilner af. Samtidig er der kommet lidt ro om de økonomiske udsigter, selvom de fortsat er meget usikre. Det bløder samlet set en anelse op i erhvervstilliden.

Den tyske økonomi klarede sig solidt gennem 2022 til trods for store udfordringer. BNP voksede med 1,8% i 2022 efter kun en smal tilbagegang i 4. kvartal. Det er en flot vækst i en tid præget af kraftigt stigende priser og renter, mangel på arbejdskraft, og tillidsindikatorer som er banket i bund. Det tyske arbejdsmarked har dog stået stærkt med lav ledighed igennem sidste år.

Set med danske briller er dagens tal en indikation i den positive retning. Udviklingen i den tyske økonomi har stor indflydelse på den danske økonomi gennem eksporten. Tyskland er Danmarks største samhandelspartner, og eksporten til Tyskland beskæftiger mere end 100.000 danske jobs.