Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
ECB hæver renten

ECB hæver renten

16. marts 2023
Gå til nyhedsoversigt

Den europæiske centralbank, ECB, hæver renten med 0,50 procentpoint. ECB har siden sommer hævet renten uafbrudt til samtlige af deres rentemøder. Tilbage i sommer lå renten i rekordlave -0,50% men er nu hævet til 3,00%, hvilket er det højeste siden 2008.

Der er fuld fart på ECB. Renteforhøjelserne fortsætter ufortrødent. Den seneste tids massive uro har ikke givet slinger i valsen hos ECB, som bliver ved med at kæmpe benhårdt for at få inflationen ned. Det betyder meget for deres troværdighed. Der var spekuleret i, om centralbanken ville holde fingrene fra renteknappen som følge af uroen. Men det ville have sendt et meget dårligt signal fra ECB, som gør klogt i fortsat at hæve renten.

Inflationen er faldet i eurozonen, men den er fortsat voldsomt høj på 8,5% og kerneinflationen er samtidig stigende. Dermed er jobbet ikke færdig for ECB, og dagens renteforhøjelse er fuldt berettiget. Vi forventer, at ECB fortsætter med at hæve renten lidt endnu. Det klart største træk er dog allerede foretaget, og vi ser alene 1-2 renteforhøjelser på 0,25 procentpoint herfra og frem til sommer.

Nationalbanken hæver renten senere i dag med tilsvarende 0,50 procentpoint. En renteforhøjelse fra Nationalbanken står mejslet i sten, hvor kronens kurs skal forsvares overfor euroen som følge af fastkurspolitikken. Nationalbanken besluttede ved renteforhøjelserne i februar og december at hæve rente mindre end ECB. Men vi ser dem ikke gentage den melodi i den her ombæring. Vi ser dem gå fuldt ud med renteforhøjelsen, når de melder den ud kl. 17 i dag.

I omegnen af 275.000 boligejere står over det kommende år overfor ny rente på deres variabelt forrentede lån. Og de mange danske boligejere er påvirket af renten hos ECB og Nationalbanken. Renten er allerede steget kraftigt for langt de fleste af boligejerne. For et år siden lå renten godt og grundigt nede i negativt territorium, men er i dag steget til omkring 3%. Det ligger tilmed lige nu i kortene, at der kan vente en endnu højere rente for boligejerne med variabel rente på lånet den kommende tid. Den kraftige stramning i pengepolitikken med renteforhøjelser fra centralbankerne ligger bag.