Inflationen falder i eurozonen

Inflationen oplever tilmed det største fald i mere end to år, og det giver et lettelsens suk af dimensioner.

FED holder sig i ro og ser tiden an

Nye tal fra Eurostat viser, at inflation i eurozonen falder til 10,0% i november. Ifølge Bloomberg var der ventet et fald i inflationen til 10,4%, og inflationen falder dermed mere end ventet. Det er første gang i syv måneder, at inflationen aftager, og faldet er samtidig det største i mere end to år.

Kerneinflation, som er inflationen fratrukket energi- og fødevarepriser, er uændret på 5%. Det er som ventet, og dermed er stigningen i ker­ne­in­f­la­tio­nen også bremset op for en stund. Tallet viser dog samtidig, at det ikke alene er energipriser og fødevarepriser, som har gjort det dyrere at være europæer, men et bredt omfang af europæernes forbrug.

Puha, et længe ventet fald i inflationen. Inflationen oplever tilmed det største fald i mere end to år, og det giver unægtelig et lettelsens suk af dimensioner. Det giver en tro og håb om, at inflationen bøjer af herfra. Ovenikøbet faldt priserne rent faktisk fra oktober til november en smule.

Vi er dog ikke ude af skoven endnu. Inflationen er stadig vanvittig høj, og udsigterne for inflationen er enormt skrøbelige. En ny runde af stigende energipriser med en hård vinter kan puste til inflationen på ny. Hertil har den høje inflation allerede udhulet købekraften hos europæerne. Det kan ikke undgå at bide på væksten i den europæiske økonomi, og det også ligeledes ramme Danmark.

Også hos den europæiske centralbank, ECB, må der lyde et lettelsens suk med dagens tal. ECB står klar med næste ren­te­for­hø­jel­se to uger. Her står det på et knivsæg, om ren­te­for­hø­jel­sen gentages med 0,75 procentpoint, eller om man skruer ned til 0,50 procentpoint. Dagens tal peger isoleret set på sidstnævnte.

De danske renter er i høj grad påvirket af, hvad der sker hos den europæiske centralbank. Den danske Nationalbank følger med ECB, når renten hæves, Den høje inflation og de højere renter hos ECB og Nationalbanken smitter i høj grad af på de variabelt forrentede lån. Omkring 250.000 danske boligejere står overfor ny rente på deres boliglån med variabel rente, og her er der højere renter i vente.

Relaterede artikler