Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Markedskommentar: ECB bliver klart mere forsigtige mht. vækstudsigterne

Markedskommentar: ECB bliver klart mere forsigtige mht. vækstudsigterne

24. januar 2019
Gå til nyhedsoversigt

ECB bliver klart mere forsigtige mht. vækstudsigterne

ECB’s præsident, Mario Draghi, gjorde en væsentlig signalændring i vurderingen af eurozonens vækstudsigter på årets første rentemøde. Hvor ECB tidligere har vurderet, at vækstudsigterne var ”balancerede”, blev dette nu ændret til, at der entydigt er risiko på nedsiden på væksten. Det kommer efter mange måneder med vigende nøgletal fra økonomien.

Overordnet set skete der dog ingen ændringer i ECB’s pengepolitik. Udlånsrenten hedder fortsat 0,00% og indlånsrenten -0,40%. Desuden gentog ECB, at de forventer at holde renterne uændrede mindst frem til efter sommeren 2019, ligesom de gentog, at der sker fuld geninvestering af renter og indfrielser på deres obligationsbeholdning i rum tid, efter at den pengepolitiske rente er hævet første gang.

Draghi sagde dog også, at der er usædvanligt mange usikkerhedsfaktorer i spil i øjeblikket, og at ECB behøver mere tid til at vurdere situationen. På det næste rentemøde, 7. marts, fremlægger de en ny prognose for eurozonens økonomi, og traditionelt bruger ECB en ny/ændret prognose til at beslutte ændringer i pengepolitikken.

På martsmødet er det ikke utænkeligt, at både vækst- og inflationsforventningerne bliver justeret ned, og at ECB på den baggrund vil skubbe renteforhøjelsen længere ud i fremtiden, måske ind i 2020. Desuden er det tænkeligt, at de vil meddele beslutning om et nyt TLTRO-program, altså lange pengemarkedsudlån til eurozonens banker. Draghi sagde, at emnet havde været diskuteret på dagens rentemøde.

Bundlinjen er, at ECB er blevet mere dueagtig, hvilket taler for lave renter i længere tid end før antaget.