Vigtig tysk inflationsmål falder

Det er rigtig godt, at inflationen er kommet under kontrol i Europas største økonomi.

Anton Thorell SteinøØkonomants@al-bank.dk38 48 35 52

Netop of­fent­lig­gjor­te tal viser, at inflationen i Tyskland lød på 2,2% i april. Det er en bekræftelse af den første opgørelse for april. I marts lød inflationen ligeledes på 2,2%. Dagens tal er offentliggjort af det tyske sta­ti­stik­kon­tor, Destatis.

Inflationen i Tyskland ligger stabilt på lige over 2%. Det er rigtig godt, at inflationen er kommet under kontrol i Europas største økonomi.  Det åbner for ren­tes­ænk­nin­ger fra Den Europæiske Centralbank.

Det vigtigste ved dagens tal er, at ker­ne­in­f­la­tio­nen fortsætter sit fald. Siden toppen for et år siden er ker­ne­in­f­la­tio­nen i Tyskland blevet nærmest halveret. Det betyder, at det underliggende prispres for tyskerne er taget gevaldigt af.

Ker­ne­in­f­la­tio­nen, som er korrigeret for priser på energi og fødevarer, falder til 3,0% i april fra 3,3% i marts. Den tyske kerneinflation er nu faldet over de seneste 10 måneder, og den befinder sig på det laveste siden begyndelsen af 2022. Ker­ne­in­f­la­tio­nen afspejler det underliggende prispres i økonomien, fordi den ikke tæller de udsving i energi- og fødevarepriser med, der kan være mere eller mindre midlertidige. Den er derfor et vigtigt inflationsmål. Ker­ne­in­f­la­tio­nen nåede sin top for et år siden på 5,8%. 

Inflationen i Tyskland og resten af eurozonen er helt central for, hvornår Den Europæiske Centralbank beslutter sig for at sænke sine toneangivende renter. At ker­ne­in­f­la­tio­nen falder i Tyskland betyder, at ECB er kommet lidt tættere på at kunne begynde at sænke renten. Det kræver, at in­f­la­tions­pres­set er kommet tilstrækkeligt ned, og i det regnestykke tæller Tyskland og tysk inflation naturligvis tungt med.

Relaterede artikler