Sløj europæisk erhvervstillid

Erhvervstilliden er i bedring hos vores naboer i syd. Mere end halvdelen af dansk eksport går til Europa.

Anton Thorell SteinøØkonomants@al-bank.dk38 48 35 52

Nye tal viser, at er­hverv­stil­li­den i eurozonen stiger til 48,9 i februar fra 47,9 i januar. Det fremgår af dagens PMI-tal. Der var ventet en stigning til 48,4, så det er en positiv overraskelse. Den tyske erhvervstillid trækker dog ned med et markant fald til 46,1 i februar fra 47,0 i januar.

Er­hverv­stil­li­den er så småt i bedring hos vores naboer i syd. Den kommer dog også fra et meget lavt udgangspunkt. Lad os hæfte os ved, at er­hverv­stil­li­den har været i bedring de sidste fire måneder, og håbe at skyerne er ved at lette helt. Mere end halvdelen af den danske eksport går nemlig til europæiske markeder, og det beskæftiger op mod en halv million danske arbejdspladser.

Vores europæiske naboer er ramt af økonomisk modvind. Økonomien i eurozonen har stået mere eller mindre stille i et år, og Tyskland er ramt af teknisk recession og meget lav erhvervstillid. Den tyske økonomi har ellers historisk været en motor for europæisk økonomi, og Tyskland er vores største europæiske eksportmarked. Svære tider for vores naboer er dårligt nyt for en lille åben økonomi som den danske.

En erhvervstillid under 50 indikerer tilbagegang hos virksomhederne, mens en værdi over 50 indikerer fremgang. Er­hverv­stil­li­den i eurozonen har siden juni ligget under 50 dermed indikeret tilbagegang. I oktober var er­hverv­stil­li­den nede og vende med en værdi på bare 46,5. I industrien lyder tilliden aktuelt på 46,1 og i ser­vi­ce­er­hver­ve­ne på 50,0.

Relaterede artikler