Tyskland i teknisk recession

For første gang siden starten af coronakrisen er Tyskland i teknisk recession. Det er blandt andet de tyske forbrugere, som har sænket privatforbruget. Høj inflation, lavere købekraft og højere renter spiller utvivlsomt ind.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Tyskland nedjusterer væksten tidligere 1. kvartal. Væksten justeres ned i negativt og viser nu, at BNP skrumpede med -0,3% i 1. kvartal. Tidligere lød væksten akkurat i plus på +0,05% og nedjusteringen har hele tiden været en reel risiko.

Den skrumpende tyske økonomi i 1. kvartal kommer i forlængelse af, at den også skrumpede kvartalet før med -0,5%. Det betyder, at den tyske økonomi nu er i teknisk recession.

For første gang siden starten af coronakrisen er Tyskland i teknisk recession. Det er blandt andet de tyske forbrugere, som har sænket pri­vat­for­bru­get. Høj inflation, lavere købekraft og højere renter spiller utvivlsomt ind.

Vi skal dog også se dagens skidte nøgletal i lyset af, at det ikke er voldsomt store tal. Så godt nok skrumper den tyske økonomi, men det sker ikke med lynets hast og vækstraterne ligger og tumler rundt omkring 0%. Vi vidste udmærket godt, at risikoen for negativ vækst var til stede. Inflationen hamrede i vejret sidste år, renterne er steget meget kraftigt og den økonomiske usikkerhed er tiltaget. Og set i lyset af den stride modvind og kun små fald i BNP, så er der god grund til at bevare roen.

Vi taler her om Europas største økonomi og vores største sam­han­dels­part­ner, så det er jo ikke godt nyt. Men det kunne have udspillet sig langt værre. Det er brandærgerligt, at den tyske økonomi nu er i recession, men det er endnu ikke dyb recession. De seneste tillidstal viser i tillæg, at det ikke er usandsynligt, at den tyske økonomi er på vej til at vokse igen en smule her i 2. kvartal.

Eksporten til Tyskland beskæftiger mere end 100.000 danske jobs. Særligt den tyske industri ser ud til at være presset i øjeblikket, og det kan ramme den danske vareeksport negativt.

Relaterede artikler