Tysk økonomi skrumper

Væksten falder i tysk økonomi. Det er brandærgerligt, men det kunne have set langt værre ud. Høj inflation, lavere købekraft og højere renter spiller utvivlsomt ind og påvirker både forbrugere og virksomheder negativt i vores naboland mod syd.

Lisette Rosenbeck ChristensenSeniorøkonomlrch@al-bank.dk38 48 47 60

Friske tal fra det tyske sta­ti­stik­kon­tor, Destatis, viser, at det tyske brut­to­na­tio­nal­pro­dukt faldt med -0,1% i 3. kvartal sammenlignet med kvartalet før. Samtidig blev væksten i de to foregående kvartaler justeret en tak op og viser nu, at BNP voksende med 0,1% i 2. kvartal og stod stille på 0,0% i 1. kvartal. Tidligere lød væksten i 2. kvartal på 0,0% og på -0,1% i 1. kvartal.

Væksten falder i tysk økonomi. Det er brandærgerligt, men det kunne have set langt værre ud. Høj inflation, lavere købekraft og højere renter spiller utvivlsomt ind og påvirker både forbrugere og virksomheder negativt i vores naboland mod syd. Vi taler her om Europas største økonomi og vores største sam­han­dels­part­ner, og det kan smitte af på den danske økonomi gennem vores eksport til Tyskland.

Tysk økonomi har haft nogle vanskelige år. Hvis vi ser på niveauet for tysk BNP i 3. kvartal, så ligger det blot 0,3% højere end niveauet fra før coronakrisen begyndte. Til sammenligning lå dansk BNP i den seneste opgørelse for 2. kvartal hele 8,0% højere, end før coronakrisen ramte.

Den tyske økonomi er godt nok skrumpet gennem det seneste år, og ligger i 3. kvartal -0,3% lavere end for et år siden. Men det sker ikke med lynets hast og vækstraterne ligger og tumler rundt omkring 0%. Det er ikke overraskende i en tid, hvor høj inflation sammen med højere renter, større økonomisk usikkerhed og en udfordret bilsektor presser den tyske økonomi.

Ser vi fremad er der igen svaghedstegn at spore for 4. kvartal, hvor de seneste tal for er­hverv­stil­li­den i Tyskland peger på fortsat negativ vækst. Der er dog også et lyspunkt i de seneste tyske til­lids­in­di­ka­to­rer, da de viser, at for­vent­nin­ger­ne til fremtiden over de næste 6 måneder er begyndt at se en smule bedre ud.

Set med danske briller er dagens tal ikke godt nyt. Eksporten til Tyskland beskæftiger mere end 100.000 danske jobs. Særligt den tyske industri ser ud til at være presset i øjeblikket, og det kan ramme den danske vareeksport negativt.

Relaterede artikler