Tysk inflation i stort fald

Inflationen i Tyskland falder kraftigt. Inflationen er fortsat høj, men faldet er stort, og det er en positiv og kærkommen bekræftelse, at inflationen bevæger sig i den helt rigtige retning. Og det er kraftigt ned.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal viser, at inflationen falder til 6,1% i maj. Det er første gang i ni måneder, at inflationen går under 7% og den er nu på det laveste siden marts 2022. For en måned siden var inflationen på 7,2%. Der var ventet et fald til 6,5% i dagens tal, så faldet er derved væsentligt større end ventet. Den tyske inflation toppede i oktober på 8,9%.

Inflationen i Tyskland falder kraftigt. Inflationen er fortsat høj, men faldet er stort, og det er en positiv og kærkommen bekræftelse, at inflationen bevæger sig i den helt rigtige retning. Og det er kraftigt ned. Faldet i maj er tilmed større end ventet.

Selvom det går i den rigtige retning, så er det endnu for tidligt at lade jublen bryde helt løs. Den tyske økonomi er klemt af den høje inflation og kraftige ren­testig­nin­ger. De seneste to kvartaler har der været negativ vækst i den tyske økonomi. Og selvom det alene er svag negativ vækst, så betyder det, at Tyskland definitorisk er i teknisk recession.

Allerede i morgen kommer der inflationstal for hele euroområdet. De seneste tal viste, at inflationen steg til 7% i april. Der er dog forventningen, at inflationen kommer til at dykke i maj til 6,3%, når de nye tal bliver præsenteret i morgen.

Om blot to uger er der nyt rentemøde i Den Europæiske Centralbank og her venter en ny ren­te­for­hø­jel­se. Vi forventer, at ECB hæver renten med 0,25 procentpoint igen. Med en ren­te­for­hø­jel­se vil ECB bringe renten op på det højeste siden 2001. Tilbage i sommer lå renten i rekordlave -0,50% men er nu løftet til 3,25%.

For lidt over et år siden tog priserne for alvor fart på med energipriserne i førertrøjen, og de prisstigninger falder i den her tid ud af inflationen. Derfor skyldes den seneste tid faldende inflation i høj grad basiseffekter. Priserne faldt dog en smule måned for måned, hvor de i maj sneg sig ned med 0,1%.

Relaterede artikler