Tysk erhvervstillid i bedring

Stemningen i det tyske erhvervsliv er simpelthen lettet. Fremgangen kommer dog fra et meget lavt niveau.

Ingen spor af coronakrisen i konkurser - men lettelsens suk er alt for tidligt at drage

Nye tal for Ifo-indekset viser, at den tyske erhvervstillid stiger for 5. måned i træk. Det samlede indeks stiger til 93,3 i marts fra 91,1 i februar. Der var ventet et lille fald til 91,0, så målingen overrasker positivt. Ifo-indekset er baseret på omkring 9.000 virksomheder inden for frem­stil­lings­in­du­stri­en, ser­vi­ce­sek­to­ren, handel og byggeri. Virksomhederne giver deres vurderinger af den aktuelle for­ret­nings­si­tu­a­tion og deres forventninger til de næste seks måneder.

Vurderingen af den nuværende for­ret­nings­si­tu­a­tion stiger i marts til 95,4 fra 93,9 i februar. Det er en bedre end forventet. Også for­vent­nin­ger­ne til fremtiden trækker op i er­hverv­stil­li­den i marts. Der er her tale om en stigning fra 88,5 i februar til 91,2 i marts. Ifølge Bloomberg var der forventet en stigning til 89,5.

Tysk erhvervstillid er i bedring og måler det højeste i et år. Stemningen i det tyske erhvervsliv er simpelthen lettet. Fremgangen kommer dog fra et meget lavt niveau, og der signaleres fortsat en vær tid. Blot ikke lige så klemt som tidligere, hvor er­hverv­stil­li­den i efteråret blev skudt i sænk af massiv inflation, energikrise og massiv økonomisk usikkerhed. Men siden er der kommet lidt mere ro på energipriserne og de økonomiske udsigter, og det bløder op i er­hverv­stil­li­den.

Den tyske økonomi står fortsat overfor udfordringer. Inflationen er kun marginalt lavere end ved efterårets højder, mens ker­ne­in­f­la­tio­nen omvendt er rekordhøj. Derudover skrumpede tysk økonomi en smule i 4. kvartal med en tilbagegang på -0,4%.

Udviklingen i den tyske økonomi har stor indflydelse på den danske økonomi gennem eksporten. Tyskland er Danmarks største sam­han­dels­part­ner, og eksporten til Tyskland beskæftiger mere end 100.000 danske jobs. Dagens tal er derfor også gode nyheder set med danske briller.

Relaterede artikler