Tysk erhvervstillid falder

Den tyske erhvervstillid falder. Det er ærgerligt, men faldet kommer efter et halvt års uafbrudt stigning. Så det er ikke katastrofalt og faldet i maj er begrænset i sig selv. Der er dog ingen tvivl om, at der er udfordringer forude.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal for Ifo-indekset viser, at den tyske erhvervstillid falder for første gang i syv måneder. Det samlede indeks falder til 91,7 i maj fra 93,4 måneden før. Det er et større fald end ventet.

Ifo-indekset er baseret på omkring 9.000 tyske virksomheder inden for frem­stil­lings­in­du­stri­en, ser­vi­ce­sek­to­ren, handel og byggeri. Virksomhederne giver deres vurderinger af den aktuelle for­ret­nings­si­tu­a­tion og deres forventninger til de næste seks måneder.

Den tyske erhvervstillid falder. Det er ærgerligt, men faldet kommer efter et halvt års uafbrudt stigning. Så det er ikke katastrofalt og faldet i maj er begrænset i sig selv. Der er langt ned til det tungeste tider sidste efterår, og situationen er generelt blevet lysere for den tyske økonomi end for blot et halvt år siden. Der er dog ingen tvivl om, at der er udfordringer forude, og stemningen er ikke helt i top hos de tyske virksomheder.

Både for­vent­nin­ger­ne til fremtiden og vurderingen af den nuværende situation trækker ned i er­hverv­stil­li­den i maj. For­vent­nin­ger­ne falder til 88,6 fra 91,7 måneden før. Da den bundede sidste efterår var den dog helt nede i 76,5. Vurderingen af den nuværende for­ret­nings­si­tu­a­tion falder kun en anelse til 94,8 fra 95,1.

Den tyske undgik med nød og næppe teknisk recession, som er defineret ved to kvartaler i træk med negativ BNP-vækst. I 1. kvartal endte væksten akkurat i plus med +0,05% efter den faldt i 4. kvartal med -0,5%. Vi kommer dog ikke udenom, at risikoen for recession fortsat er reel og tilstede. Økonomien er påvirket af høj inflation, kraftigt stigende renter og økonomisk usikkerhed efter Ruslands invasion af Ukraine.

Dagens tal er interessante med danske briller. Retningen i den tyske økonomi har stor indflydelse på den danske økonomi gennem eksporten. Tyskland er Danmarks største sam­han­dels­part­ner, og eksporten til Tyskland beskæftiger mere end 100.000 danske jobs. Særligt den tyske industri ser ud til at være presset i øjeblikket, og det kan ramme den danske vareeksport negativt.

Relaterede artikler