Stort fald i inflationen i eurozonen

Et nyt, kærkomment og stort dyk i inflationen. Selvom mere end 6% stadig er svimlende højt, så går det i den klart rigtige retning. Inflationen er godt og grundt i gang med at blive banket på plads, hvor den hører hjemme, som er omkring de 2%.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal viser, at inflationen eurozonen falder til 6,1% i maj fra 7,0% i april. Der var alene ventet et fald til 6,3% i dagens tal, og faldet er dermed større end ventet. Inflationen toppede i oktober med 10,6%.

Ker­ne­in­f­la­tio­nen falder samtidig til 5,3% i maj fra 5,6%. Det er en ekstremt positiv nyhed. Ker­ne­in­f­la­tio­nen er dog stadig alt for høj og er et vidnesbyrd om, at det ikke alene er energi og fødevarer, som har gjort det dyrere at være europæer. Det er et bredt udsnit af europæernes forbrug.

Et nyt, kærkomment og stort dyk i inflationen. Selvom mere end 6% stadig er svimlende højt, så går det i den klart rigtige retning. Inflationen er godt og grundt i gang med at blive banket på plads, hvor den hører hjemme, som er omkring de 2%.

Dagens lavere inflationstal ændrer dog ikke noget her og nu for Den Europæiske Centralbank. ECB har siden sommer fundet rentehammeren frem, og hammeren har været i bevægelse lige siden til samtlige af deres rentemøder. Og et nyt slag venter om 14 dage, når renten forhøjes for 8. gang i træk. Det vil bringe renten op på det højeste 22 år.

Med en forventet ny ren­te­for­hø­jel­se vil ECB stå med den højeste rente siden 2001. Det seneste års stramning med renteskruen har været det kraftigste, som ECB nogensinde har løftet renterne med. Inflationen er fortsat høj, særligt ker­ne­in­f­la­tio­nen, og derfor venter vi en ny ren­te­for­hø­jel­se fra ECB.

For lidt over et år siden tog priserne for alvor fart på med energipriserne i førertrøjen, og de prisstigninger falder i den her tid ud af inflationen. Derfor skyldes den seneste tid faldende inflation i høj grad basiseffekter. Priserne faldt dog en smule måned for måned, hvor de i maj sneg sig ned med 0,1%.

Mange boligejere har grund til at følge med i inflationen, da den er definerende for ren­te­ud­vik­lin­gen. Dagens tal kan være med til at give lidt lettelse på renterne, som er drønet i vejret gennem det seneste år. Omkring 275.000 boligejere med variabel rente skal have ny rente på lånet indenfor det kommende år. Renten hos ECB og Nationalbanken påvirker særligt boligrenterne med variabel rente i stor grad, og de fleste har allerede fået den højere rente at mærke.

Relaterede artikler