Sløj vurdering af den tyske økonomi

Stemningen omkring den tyske økonomi er trykket. Især vurderingen af den nuværende situation står virkelig sløjt til. Forventningen til fremtiden er dog i lille bedring, men den er bestemt ikke decideret god.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal viser, at vurderingen af den aktuelle tyske økonomi forværres. Det viser dagens tal fra ZEW-indekset, som måler tyske finansielle aktørers vurdering af både den nuværende økonomiske situation og den økonomiske udvikling over de kommende 6 måneder.

Vurderingen af den nuværende økonomiske situation falder for femte måned i træk. Med et fald til -79,4 i september er synet på den tyske økonomi på det ringeste siden sommeren i 2020, hvor coronakrisen buldrede.

Stemningen omkring den tyske økonomi er trykket. Især vurderingen af den nuværende situation står virkelig sløjt til. Forventningen til fremtiden er dog i lille bedring, men den er bestemt ikke decideret god. Den tyske økonomi er klemt og har vækstmæssigt stået mere eller mindre stille i mere end et år. I vinters ramlede økonomien også ind i teknisk recession, hvor økonomien simpelthen skrumper.

Den tyske økonomi er udfordret og er vækstmæssigt gået i stå. Tyskland er som mange andre steder i verden påvirket af kraftig inflation, og det underliggende prispres er stadig for højt. Hertil er renterne steget mærkbart, og den økonomiske usikkerhed blevet større efter Ruslands invasion af Ukraine.

De sløje tilstande i tysk økonomi kan have stor indflydelse på den danske økonomi gennem vores eksport til Tyskland. Den danske eksport til vores naboland mod syd beskæftiger mere end 100.000 danske jobs.

Lidt bedre ser det ud for for­vent­nin­ger­ne til fremtiden, selvom stemningen også her er trykket. For­vent­nings­in­dek­set stiger til -11,4 i september fra -12,3 i august. I starten af året var der et væsentligt lysere syn på fremtiden, hvor var i positivt terræn med 28,1 i februar.

ZEW-er­hverv­stil­lids­in­di­ka­to­ren er udarbejdet af organisationen Zentrum für Europäische Wir­t­s­chafts­fors­chung (ZEW) og afspejler vurderingen af Tysklands økonomiske situation blandt op til 350 eksperter fra banker, for­sik­rings­sel­ska­ber og finansielle afdelinger i udvalgte virksomheder. Indekset måles ved forskellen mellem andelen af aktører, der har henholdsvis et optimistisk og et pessimistisk syn på økonomien.

Relaterede artikler