Renteforhøjelse fra ECB

ECB hamrer renten op i det højeste i 22 år. Det er den kraftigste sending af renteforhøjelser nogensinde fra ECB. Det er altså ret heftigt, og det er gået meget hurtigt. Men det har i den grad også været nødvendigt med den tårnhøje inflation.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Den europæiske centralbank, ECB, hæver renten med 0,25 procentpoint. ECB har siden sommer hævet renten uafbrudt til samtlige rentemøder og hæver renten i dag for 8. gang. Renten løftes til 3,50% som er den højeste rente siden 2001. Tilbage i sommer lå renten i rekordlave -0,50%.

ECB hamrer renten op i det højeste i 22 år. Det er den kraftigste sending af ren­te­for­hø­jel­ser nogensinde fra ECB. Det er altså ret heftigt, og det er gået meget hurtigt. Men det har i den grad også været nødvendigt med den tårnhøje inflation, som ren­te­for­hø­jel­ser­ne skal ned. Det kræver store handlinger fra ECB, og det har de leveret.

Inflationen er faldet til 6,1% i eurozonen og ker­ne­in­f­la­tio­nen til 5,3%. Det er stadig langt fra ECBs målsætning på omkring 2%, og derfor ser vi også stadig ECB løfte renten op i nye højder.

ECB er ikke helt i mål endnu. Vi ser stadig, at der venter i hvert fald én yderligere ren­te­for­hø­jel­se og venter i horisonten, som kan komme allerede i juli. Inflationen har vist sig som mere stædig end først antaget, og derfor er ECB ikke færdige endnu, selvom det største træk er sket.

Senere i dag forhøjer Nationalbanken også renten. Vi forventer, at de løfter renten med 0,25 procentpoint og vil dermed gå i de præcis samme fodspor som ECB. Der er kommet styr og ro omkring kronen, og dermed vil Nationalbanken følge ECB til punkt og prikke for ikke at få kronen til at glide.

Mange boligejere har grund til at holde øje med dagens ren­te­for­hø­jel­ser fra ECB og Nationalbanken. Renten hos ECB og Nationalbanken påvirker især boligejere med variabel rente, og de fleste har allerede fået den højere rente at mærke. Omkring 275.000 boligejere med variabel rente skal have ny rente på lånet indenfor det kommende år, og her er der en endnu højere rente i sigte. Næste ren­te­fast­sæt­tel­se for mange boligejere er om et kort øjeblik til d. 1. juli.

Relaterede artikler