Pæn erhvervstillid i eurozonen

Erhvervstilliden ligger pænt til og har gjort det i hele 2023. Det er flot tiden taget i betragtning med ekstremt kraftige rentestigninger, høj inflation og økonomisk usikkerhed efter Ruslands invasion af Ukraine.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Friske tal viser, at er­hverv­stil­li­den i eurozonen falder i maj til 53,3 fra 54,1 i april. Der var ventet et fald til 53,5 så dagens tal kommer stort ud som ventet. Det fremgår af dagens PMI-tal. I samtlige måneder af 2023 har er­hverv­stil­li­den ligget over værdien 50, som indikerer økonomisk fremgang. Det er dog alene en indikation, men er meget frisk, hvor virksomhederne er blevet spurgt i indeværende måned.

Er­hverv­stil­li­den ligger pænt til og har gjort det i hele 2023. Det er gode toner fra virksomhederne, som i disse måneder flugter med den højeste erhvervstillid i omtrent et år. Det er flot tiden taget i betragtning med ekstremt kraftige ren­testig­nin­ger, høj inflation og økonomisk usikkerhed efter Ruslands invasion af Ukraine.

Dagens tal er endnu et tal, som peger i retning af blød landing. Det er kærkomment for en europæiske økonomi, hvor væksten er bremset markant op og lød i 1. kvartal på sølle 0,1%. Det kom efter et fald i BNP på -0,1% kvartalet før. Dermed beholdte eurozonens økonomi lige akkurat skindet på næsen og undgik at gå i teknisk recession. Er­hverv­stil­li­den var i slutningen af 2022 forankret under 50 i mere end et halvt år.

Den store sjat malurt i bægeret i bægeret er, at det alene er ser­vi­ce­sek­to­ren, som viser sig fra den flotte side. Her ligger er­hverv­stil­li­den på imponerende 55,9 og overrasker positivt. Det står i skarp kontrast til industrien, hvor er­hverv­stil­li­den bliver plantet på 44,6 med dagens tal, hvilket er lavere end ventet. Det er skidt nyt for den europæiske industri.

Med danske briller er der nogen positive toner i dagens tal, men alt er ikke rosenrødt. Mere end 50% af den danske eksport går til den europæiske økonomi og beskæftiger op mod en halv million personer i Danmark. Også den tyske erhvervstillid overraskede positivt i morges, men billedet er også her, at det er service, som trækker op, mens det ser rigtig skidt ud i industrien. Det kan ramme den danske vareeksport negativt.

Relaterede artikler