Økonomien i eurozonen i stille vækst

Økonomien formåede i den første del af året at vokse i flere af de største europæiske økonomier som Frankrig, Spanien og Italien. Omvendt står den tyske økonomi bomstille, og det er bekymringen efter dagens væksttal fra de største økonomier i Europa.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Eurozonens økonomi voksede med 0,1% i 1. kvartal. Det viser nye tal fra Eurostat. Der var ventet en stigning i BNP på 0,2%. Dermed kommer dagens væksttal ud lidt lavere end ventet.

Der er her til formiddag også kommet BNP-tal fra en række af de største økonomier i Europa. Økonomien voksede i 1. kvartal i Frankrig, Spanien og Italien med henholdsvis 0,2%, 0,5% og 0,5%. Den tyske økonomi skuffede dog med en uændret økonomi med ændring i BNP på 0,0%.

Væksten i Europa er bremset markant op. Økonomien er dog stadig i stille vækst, og risikoen for en dyb recession fortager sig. Den bløde landing er indenfor sigte. Økonomien formåede i den første del af året at vokse i flere af de største europæiske økonomier som Frankrig, Spanien og Italien. Omvendt står den tyske økonomi bomstille, og det er bekymringen efter dagens væksttal fra de største økonomier i Europa.

Er­hverv­stil­li­den er i 2023 blevet bedre og bedre, og det er på alle måder positivt. Er­hverv­stil­li­den steg i april til 54,4 og har i samtlige måneder af 2023 ligget over 50, som indikerer økonomisk fremgang. Malurten er dog, at det alene er ser­vi­ce­til­li­den, der trækker op, mens in­du­stri­til­li­den ligger sløjt til og trækker ned.

Den stille vækst i eurozonen er godkendt set i lyset af den stribe af udfordringer, som har ramt gennem 2022. Den tårnhøje inflation har svækket forbrugeres købekraft, kraftige ren­testig­nin­ger samt stor økonomisk usikkerhed efter Ruslands invasion af Ukraine og en tilnærmet energikrise. Alligevel har økonomien i eurozonen formået at vokse og er i dag 1,3% højere end samme tidspunkt for et år siden.

Dagens tal er vigtige set med danske briller. Mere end 50% af den danske eksport går til den europæiske økonomi og beskæftiger op mod en halv million personer i Danmark. Den europæiske økonomi har foreløbig pareret modvinden, og risikoen for en dyb recession fortager sig dog uden at forsvinde. Den danske eksport vil blive ramt negativt, hvis den europæiske økonomi slår i bakgear.

Relaterede artikler