Ny renteforhøjelse i USA

Den 10. renteforhøjelse i træk er en realitet. Renteforhøjelserne fra den amerikanske centralbank kører på skinner og har gjort det i over et år nu. Hold fast en vild tur, det har været. Vi har været vidne til den kraftigste tur op med renteelevatoren i mere end 40 år.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Den amerikanske centralbank, Fed, hæver renten med 0,25 procentpoint. Den pengepolitiske rente i USA er nu oppe på 5,00%-5,25%. Det er den højeste rente siden midten af 2007. For lidt over et år siden var renten i rekordlave 0%-0,25%. I marts sidste år begyndte centralbanken at hæve renten for at tøjle den højeste inflation i 40 år.

Den 10. ren­te­for­hø­jel­se i træk er en realitet. Ren­te­for­hø­jel­ser­ne fra den amerikanske centralbank kører på skinner og har gjort det i over et år nu. Hold fast en vild tur, det har været. Vi har været vidne til den kraftigste tur op med ren­te­e­le­va­to­ren i mere end 40 år.

Inflationen i USA er faldet gennem de seneste ni måneder, men den er stadig meget høj. Senest er inflationen målt til 5,6% i marts, mens ker­ne­in­f­la­tio­nen steg til 5,6%. Det er stadig milevidt fra den pengepolitiske målsætning på omkring 2%.

Trods den dalende inflation eksisterer der stadig et prispres i den amerikanske økonomi, og farten på ar­bejds­mar­ke­det er højt. Det efterlader et åbent vindue for, at centralbanken hæver renten i dag. Jobskabelsen er stor, senest med 236.000 nye jobs i marts, og ledigheden er tæt på et laveste i mere end 50 år. Risikoen er, at inflationen bider sig fast på et højt niveau over en længere periode.

Det her kan blive den sidste ren­te­for­hø­jel­se for denne omgang. Ren­te­for­hø­jel­ser­ne lakker i hvert fald kraftigt mod enden, og det er bestemt ikke usandsynligt, at FED vil holde pause og give de allerede realiserede ren­te­for­hø­jel­ser tid til selv at gøre arbejdet færdigt. Til de seneste tre rentemøder er tempoet sat ned til 0,25 procentpoint, hvor det tidligere var oppe på 0,75 procentpoint. Det langsommere tempo i ren­te­for­hø­jel­ser­ne signalerer, at man er på rette vej i bekæmpelse af den høje inflation.

De amerikanske renter smitter af på de danske boligrenter. Det er især renten på de fastforrentede lån, som er påvirkede, og det seneste års massive ren­te­for­hø­jel­ser har været med til at sende renten på et fastforrentet lån op fra 2% sidste år til 5% i dag. Med udsigt til at ren­te­for­hø­jel­ser­nes er ved at være færdige for denne ombæring har det også givet ro på den danske boligrente, som har ligget omkring 5% gennem en længere periode nu. Derfor tror vi også på, at renten på et fastforrentet lån har toppet for nu. Men der er ingen tvivl om, at danske boligejere fortsat vil have alt mulig god grund til fortsat at have et opmærksomt øje rettet mod den amerikanske centralbank.

Relaterede artikler