Ny renteforhøjelse fra ECB

For 7. gang hæver ECB renten. Det her er den kraftigste omgang renteforhøjelser, vi nogensinde har set fra ECB. Det er virkelig noget, der batter, og noget som vil slå inflationen ned. Med dagens renteforhøjelse rammer renten det højeste i 15 år.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Den europæiske centralbank, ECB, hæver renten med 0,25 procentpoint. ECB har siden sommer hævet renten uafbrudt til samtlige af deres rentemøder og i dag er 7. gang. Renten løftes i dag til 3,25%. Det er den højeste rente siden 2008. Tilbage i sommer lå renten i rekordlave -0,50%.

For 7. gang hæver ECB renten. Det her er den kraftigste omgang ren­te­for­hø­jel­ser, vi nogensinde har set fra ECB. Det er virkelig noget, der batter, og noget som vil slå inflationen ned. Med dagens ren­te­for­hø­jel­se rammer renten det højeste i 15 år. Det er gået vildt hurtigt. Men det har også været et vildt år for inflationen, som ECB må og skal tøjle. Det kræver store handlinger, og det har de leveret.

Inflationen steg senest i eurozonen til 7,0% og ker­ne­in­f­la­tio­nen er på 5,6%. Det er langt fra ECBs målsætning på omkring 2%. Der er stadig et eksisterende prispres i den europæiske økonomi, og jobbet med at få inflationen under kontrol er på ingen måde færdigt.

Vi forventer, at ECB hæver renten igen til juni. Det vil bringe renten op på det højeste siden 2001. Herudover ser vi yderligere en ren­te­for­hø­jel­se til juli, som kan blive den sidste, hvis nøgletallene ellers arter sig med dalende inflation og et ikke for stort tryk på økonomien. Økonomien i eurozonen kører stadig i et fornuftigt gear, og inflationen viser sig som mere stædig end først antaget. Derfor er ECB ikke færdige endnu, selvom det største træk er sket.

I aften hæver Nationalbanken også renten. Her vil de hæve med 0,25 procentpoint, og vi ser dem således gå direkte i fodsporene på ECB. Det gør de for at forsvare kronekursen overfor euroen som følge af fast­kur­spo­li­tik­ken. Hvis de ikke går med i ren­te­for­hø­jel­sen, vil kronen skride overfor euroen, og det vil man ikke tillade.

Mange boligejere har grund til at følge med ren­te­for­hø­jel­ser­ne i dag. Omkring 275.000 boligejere med variabel rente skal have ny rente på lånet indenfor det kommende år, og her er der en højere rente i sigte. Renten hos ECB og Nationalbanken påvirker boligrenterne med variabel rente i stor grad, og de fleste har allerede fået den højere rente at mærke. For et år siden lå renten i negativ, men steg til årsskiftet til omkring 3%. Og skulle lånene med den korteste rentebinding have ny rente i dag, ville det ende tættere på 3,5%. Næste ren­te­fast­sæt­tel­se er 1. juli og en ny rentestigning ligger således og venter for boligejerne, som tingene ser ud lige nu.

Relaterede artikler