Nationalbanken hæver renten

I over et år har Nationalbanken trykket på knappen, hver eneste gang ECB har gjort det. Og i dag er ingen undtagelse. Det her markerer den 10. renteforhøjelse i træk. Det er ret heftigt. Vi tror dog på, at det her er den sidste for denne omgang.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Den danske Nationalbank hæver renten med 0,25 procentpoint. Det bringer ind­skuds­be­vis­ren­ten op på 3,60%. Det er det højeste siden 2009. For lidt over et år siden var renten i negative -0,60%.

Renteknappen gløder hos Nationalbanken. I over et år har Nationalbanken trykket på knappen, hver eneste gang ECB har gjort det. Og i dag er ingen undtagelse. Det her markerer den 10. ren­te­for­hø­jel­se i træk. Det er ret heftigt. Vi tror dog på, at det her er den sidste for denne omgang.

Nationalbanken følger ren­te­for­hø­jel­sen fra Den Europæiske Centralbank tidligere i dag, som forhøjede med tilsvarende 0,25 procentpoint. Det er forventet og lige efter bogen, da Nationalbanken skal forsvare kronekursen som følge af fast­kur­spo­li­tik­ken. Alt andet end en tilsvarende ren­te­for­hø­jel­se fra Nationalbanken ville have været en stor overraskelse.

Vi forventer, at dagens ren­te­for­hø­jel­se er den sidste. Der er ved at komme styr på inflationen, tempoet er på vej ud af økonomien, og det sænker behovet for at hæve renten videre. Det er dog ikke mejslet i sten og defineret ved den næste tids nøgletal for inflation og økonomien. Næste rentemøde hos ECB er i slutningen af oktober, og det markerer dermed også et næste muligt skridt fra Nationalbanken. Vi forventer dog, at der ikke sker mere.

Ren­te­for­hø­jel­ser­ne rammer boligejerne, hvor mange det seneste år har fået højere rente på boliglånet. Især lån med variabel rente er ramt. For lidt over et år siden var renten i minus for de fleste boligejere med variabel rente. Den ligger i dag tættere på 4%, og det er noget, der kan mærkes i hus­hold­nings­bud­get­tet. Den største rentestigning for boligejerne har dog fundet sted efter vores vurdering.

Relaterede artikler