Lidt højere inflation i eurozonen

Inflationen trækker op for første gang i et halvt år. Brandærgerligt. Omvendt mister kerneinflationen lige en centimeter. Så det er en lidt blandt pose bolsjer i dagens tal for inflationen, som dog ikke overrasker vildt meget. Uanset hvad er inflationen fortsat vanvittig høj.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Eurostat viser, at inflation i eurozonen stiger til 7,0% i april fra 6,9% i marts. Forventningen var uændret inflation, så der er tale om en overraskelse med stigningen i april. Det er første gang i seks måneder, at inflationen stiger. Inflationen toppede i oktober med 10,6%.

Inflationen trækker op for første gang i et halvt år. Brandærgerligt. Omvendt mister ker­ne­in­f­la­tio­nen lige en centimeter. Så det er en lidt blandt pose bolsjer i dagens tal for inflationen, som dog ikke overrasker vildt meget. Uanset hvad er inflationen fortsat vanvittig høj, og der er stadig et betydeligt prispres i den europæiske økonomi.

Ker­ne­in­f­la­tio­nen falder til 5,6% i april fra 5,7% måneden før. Den høje kerneinflation er et vidnesbyrd om, at det ikke alene er energi og fødevarer, som har gjort det dyrere at være europæer, men altså et bredt udsnit af europæernes forbrug.

Måned for måned stiger priserne fortsat. Og ganske betydeligt endda. Priserne steg med 0,7% i april forhold til marts. Den månedlige kerneinflation lyder på 1,0% i april. Det er meget høje månedlige prisændringer og vidner om et fortsat eksisterende prispres i den europæiske økonomi.

Om 2 dage hæver den europæiske centralbank renten med 0,25 procentpoint. Og det bekræftes kun af dagens høje inflationstal. Det har været en vild epoke med ren­te­for­hø­jel­ser siden sommer for at tøjle den alt for høje inflation. Og selvom ren­te­for­hø­jel­ser­ne lakker mod enden, så er det ikke slut endnu. Med endnu en ren­te­for­hø­jel­se torsdag vil renten ramme 3,25% og så vil ECB være millimeter fra at have den højeste rente i 22 år. For mindre end et år siden lå renten i rekordlave -0,50%. Det sætter tingene i perspektiv. Det har været utrolig voldsomt.

Den faldende inflation gennem de foregående fem måneder skyldes ikke, at priserne er faldet, men i stedet at priserne stiger i et langsommere tempo. Inflation måles ved priserne i forhold til for et år siden, så en stor del af faldet skyldes, at de kraftige prisstigninger i begyndelsen af 2022 simpelthen falder ud af opgørelsen.

Relaterede artikler