Laveste inflation i eurozonen siden 2021

For et år siden bragede inflationen op over 10%. Der kommet meget mere ro på inflationen nu, og det er hamrende godt. Det giver ro på renterne, da det peger videre i retning af, at ECB er færdige med at hæve renterne.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Eurostat viser, at inflationen i eurozonen er uændret i oktober på 2,9% i forhold til første opgørelse. I september lød inflationen på 4,3%. Inflation i eurozonen er lige nu på det laveste siden juli 2021 og toppede sidste år på 10,6%.

Eurozonen har den laveste inflation i mere end 2 år. For et år siden bragede inflationen op over 10%. Der kommet meget mere ro på inflationen nu, og det er hamrende godt. Det giver ro på renterne, da det peger videre i retning af, at ECB er færdige med at hæve renterne. Det bør også give lidt lettelse hos danske boligejere med variabel rente, som har oplevet en markant stigning i renten.

Ker­ne­in­f­la­tio­nen, som er korrigeret for priser på energi og fødevarer, er ligeledes uændret på 4,2% i oktober i forhold til første opgørelse og kommer fra 4,5%. Det er den laveste kerneinflation i mere end et år. Ker­ne­in­f­la­tio­nen toppede i marts på 5,7%.

Den europæiske centralbank, ECB, har siden sommeren sidste år strammet pen­gepo­li­tik­ken med ren­te­for­hø­jel­ser for at tøjle inflationen. ECB nåede at hæve renten 10 gange i træk, som sendte indlånsrenten op på 4%. Inden striben af ren­te­for­hø­jel­ser lød den på rekordlave -0,50%.

På ECBs seneste rentemøde i oktober holdt de fingrene fra renteknappen for første gang siden sommeren sidste år. Og meget tyder på, at fortsat vil holde fingrene væk og holde renten i ro. Det er vores klokkeklare forventning. Ser vi ind i 2024, forventer vi, at de første ren­te­ned­sæt­tel­ser kommer.

Det er også gode nyheder for danske boligejere. Renterne er sendt kraftigt op gennem det seneste halvandet år med høj inflation og stramning i pen­gepo­li­tik­ken, men roen på inflation og hos ECB giver også mere ro hos boligejerne. Som billedet er lige nu, er der udsigt til, at stigningen i boligrenterne er bremset op. Især boligejere med variabel rente på lånet har været hårdt ramte. For lidt over et år siden havde de fleste en rente i negativt territorium, hvor den er i dag steget til tættere på 4%.

Relaterede artikler