Inflationen stiger til 7% i eurozonen

For første gang i et halvt år stiger inflationen. Det er dog blot et museskridt op, og vi forventer ikke, at det er begyndelsen på en ny optur for inflationen.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Eurostat viser, at inflation i eurozonen steg til 7,0% i april fra 6,9% i marts. Det er en bekræftelse af opgørelsen for to uger siden. Det er første gang i seks måneder, at inflationen stiger. Inflationen toppede i oktober med 10,6%.

Ker­ne­in­f­la­tio­nen falder til 5,6% i april fra 5,7% måneden før. Den høje kerneinflation er et vidnesbyrd om, at det ikke alene er energi og fødevarer, som har gjort det dyrere at være europæer, men et bredt udsnit af europæernes forbrug.

For første gang i et halvt år stiger inflationen. Det er dog blot et museskridt op, og vi forventer ikke, at det er begyndelsen på en ny optur for inflationen. Samtidig tager ker­ne­in­f­la­tio­nen et museskridt ned, og det er positivt. Så lidt op og lidt ned, men uanset hvad er inflationen fortsat vanvittig høj. Der er stadig et prispres i den europæiske økonomi.

Måned for måned stiger priserne fortsat. Og ganske betydeligt endda. Priserne steg med 0,6% i april forhold til marts. Det er nedjustering fra første opgørelse, som lød på 0,7%. Det er høje månedlige prisændringer og vidner om et fortsat eksisterende prispres i den europæiske økonomi.

Den europæiske centralbank er næppe færdige med at hæve renten. I begyndelsen af maj hævede de renten for 7. gang i træk for at tøjle den høje inflation. Renten er i den periode gået fra rekordlave -0,50% sidste sommer til 3,25% i dag. Det er de højeste rente siden 2008. Vi forventer, at ECB hæver renten igen til juni. Det vil bringe renten op på det højeste siden 2001.

Relaterede artikler