Inflationen stiger i USA

Inflationen stiger og også mere end ventet. Men vi skal huske på, at niveauerne danser rundt tættere på det, man gerne vil have mod de 2%. Til sammenligning var inflationen sidste år på mere end 8% gennem otte lange måneder.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal viser, at inflationen i USA stiger for anden måned i træk. Inflationen steg til 3,7% i august fra 3,2% måneden før. Og for yderligere en måned siden lød den på 3,1%. Det er første gang i et års tid, at inflationen stiger. Inflationen toppede i juni sidste år omkring 9%. Dagens of­fent­lig­gø­rel­se er opgjort ved CPI-inflationen.

Omvendt falder ker­ne­in­f­la­tio­nen, som er fratrukket energi og fødevarer, til 4,3% fra 4,7% måneden før.

Inflationen stiger og også mere end ventet. Men vi skal huske på, at niveauerne danser rundt tættere på det, man gerne vil have mod de 2%. Til sammenligning var inflationen sidste år på mere end 8% gennem otte lange måneder. Og omvendt falder ker­ne­in­f­la­tio­nen, som i højere grad er tem­pe­ra­tur­må­le­ren på efterspørgslen i økonomien. Den overrasker dog en anelse på opsiden, men den kryber altså videre ned.

Dagens inflationstal lander nogenlunde indenfor målskiven af forventningen. Det bør derfor heller ikke rokke markant på næste træk hos den amerikanske centralbank, selvom renterne umiddelbart stiger en smule. Den amerikanske centralbank har rentemøde i næste uge. Vi tror ikke på, at der kommer flere ren­te­for­hø­jel­ser fra den front. Renterne er allerede bragt op på det højeste siden 2001, ker­ne­in­f­la­tio­nen er på vej ned, og tempoet på ar­bejds­mar­ke­det er også dampet en smule af.

Den amerikanske centralbank har siden begyndelsen af 2022 forhøjet renten 11 gange. Det har de gjort for at få bugt med den høje inflation, som nu i en overordnet betragtning er på vej ned set bort fra dagens tal. Renten lyder i dag på 5,25%-5,50% og kom fra rekordlave 0%-0,25% sidste år.

Mange danske boligejere har også været indirekte påvirkede af høj inflation og kraftige ren­testig­nin­ger i USA. Det er især boligejernes fastforrentede lån, hvor renten i dag er 5% mod 0,5% for blot få år siden. Udsigten til prop i ren­te­for­hø­jel­ser­ne har dog været med til at give ro på renterne. Vi tror derfor også på, at de lange boligrenter ligger omkring toppen for denne omgang.

Relaterede artikler